• Denny Jovanovic, från Studenter mot rasism på Göteborgs Folkhögskola, och Emelie (som inte vill uppge efternamn) från Plattform för solidaritet.
    Denny Jovanovic, från Studenter mot rasism på Göteborgs Folkhögskola, och Emelie (som inte vill uppge efternamn) från Plattform för solidaritet.
Göteborgs Fria

Arrangörer nöjda med demonstration mot SD

De är nöjda med demonstrationen mot SD men besvikna på polisens agerande. GFT pratar med två arrangörer.

Det var bland annat nätverkeen Plattform för solidaritet och Studenter mot rasism Göteborg som bjudit in till demonstrationen mot SD:s torgmöte i dag, tisdag.

– I dag var en antirasistisk seger, Göteborg visar på nytt att vi är antirasistiska huvudstaden. Rasism har ingen plats i Göteborg, kommenterar Denny Jovanovic, från Studenter mot rasism på Göteborgs Folkhögskola.

– Som rom är det viktigt för mig att protestera mot rasisterna, en stor del av SD kampanj i EU-valet handlar om att slå mot romer, fortsätter Denny Jovanovic.

Emelie, som inte vill uppge sitt efternamn av säkerhetsskäl, är ordförande för Plattform för solidaritet. Det är en relativt nystartad förening som vill verka för trygga rum och mot förtryck av qtbh-(hbtq)-personer och mot rasism. Nätverket arrangerade bland annat fackeltåget mot rasism och för medmänsklighet i Göteborg i december förra året.

Emelie säger att hen är mycket nöjd med demonstrationen.

– Det är fantastiskt hur många som mobiliserat för samma mål. Vi har alla olika verktyg, att vända ryggen emot och spela folkmusik till exempel. Det visar hur mångfacetterad den här staden är. Göteborg segrade i dag, säger Emelie.

Vad tycker du om att Jimmie Åkesson inte höll något tal?

– Jag tycker det visar hur starkt motståndet mot rasism är, det är en seger. Vad de än vill säga om hot mot demokratin, så är det det här som är demokrati. De utförde sin rättighet att försöka hålla tal och vi använde vår rättighet att sätta oss emot det, säger Emelie.

Även Denny Jovanovic beskriver det som en seger.

– Trots polisprovokationer och polisvåld var demonstrationen disciplinerad och Jimmie Åkesson fick lämna Göteborg utan att kunna tala, segern möjliggjordes av vårt antal, säger Denny Jovanovic.

Emelie säger att hen kan förstå att polisen tömde Götaplatsen på folk, men är kritisk till att polisen först gav Plattform för solidaritet tillstånd att stå längst fram och sedan ändrade sig.

– Polisen ville att vi skulle stå där eftersom vi skulle vända ryggen emot, men sedan körde de bort oss med handgripliga verktyg.

Polisen borde ha använt mindre våld, anser Emelie.

– För oss är det viktigt att verka utan våld och vi hade kärleksfulla plakat, men såg otäcka saker, hur människor släpas bort, och polisbilar som kör rakt in där folk står. En som gick med ett av våra plakat blev påkörd av en polisbuss.

Personen blev inte skadad, men det blev en häftig knuff, enligt Emelie.

Vad gör ni härnäst?

– Fokus är på nästa besök. Jimmie Åkesson kommer tillbaka till Göteborg den 24 maj så då får vi se vad han har i kikaren och visa igen att vi inte går med på deras racistiska och qtbh-fientliga politik, säger Emelie.

– Studenter mot rasism ser det som viktigt att bemöta rasismen var än den dyker upp, på skolor, arbetsplatser, gator eller torg. Göteborg är ett antirasistiskt styrkefäste vilket SD flera gånger fått vetskap om då tusentals demonstrerat mot dem, senast valet 2010, säger Denny Jovanovic.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Detta vill SD i Göteborg

Val 2014

SD:s kärnfråga avgörs på riksdagsnivå. Men vad vill de i kommunen? GFT går igenom mandatperioden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu