Stora protester mot Svenskarnas parti i Visby
Gotland visade stor uppslutning mot nynazistiska Svenskarnas parti. Hundratals människor samlades i en manifestation för mångfald och medmänsklighet.
Fler än 600 personer i alla åldrar trotsade regnet och slöt upp vid en manifestation för mångfald och medmänsklighet i Östergravar i Visby den 28 juni. Manifestationen arrangerades samtidigt som nynazistiska Svenskarnas parti fått tillstånd att tala från scenen i Almedalen. Initiativet till manifestationen i Östergravar kom från privatpersoner på Gotland efter ett upprop på Facebook i början av juni och fick snabbt stöd av bland annat Svenska kyrkan.
– Vår tanke var att ge folk möjlighet att dyka upp och manifestera för demokrati och medmänsklighet och att människor som inte vågar vara i Almedalen ska kunna vara här istället. Vi är överväldigade av responsen och att så många människor sökt sig hit, berättar Mattias Wahlgren, en av arrangörerna bakom manifestationen.
Manifestationen innehåll sinsemellan olika inslag. Operasångaren Richard Söderberg framträdde med Over the rainbow. Poeten och musikern Emil Jensen läste en dikt om hur alla vi människor lever i exakt samma värld, oavsett hudfärg, tillgångar eller politisk åskådning. Medlemmar i Gotlands fallskärmklubb landade med regnbågsfärgade skärmar.
Klockan 18.30, den tid då Svenskarnas parti skulle inta scenen i Almedalen, lät Visby domkyrkoförsamling klockorna i Sankta Maria domkyrka och flera landsbygdskyrkor runt om på ön klockorna ljuda. Domprost Mats Hermansson hade tidigare i media meddelat att klockringningen både syftade till att ”manifestera människovärdet” och att ”signalera fara”.
Intill ringmuren stod flera större träskivor uppställda och i ett tält delades pastellfärger ut till allmänheten. Träskivorna fylldes snabbt av en mångfald av handavtryck i olika färger.
– Gotland för mångfald har händer som en symbol. Därför tänkte vi gemensamt med våra händer låta konsten ge färg till demokratin. Alla får plats! säger Peter Lindberg, en av de konstnärer som tagit initiativ till denna del av manifestationen.
Peter Lindberg berättar vidare att träskivorna ska delas upp i 64 olika bitar som ska placeras ut på olika platser runt om på Gotland och där allmänheten ska kunna fortsätta att färgsätta dem.
Samtidigt som manifestationen vid Östergravar avrundades med att arrangörerna uppmanade människor att stanna kvar och umgås, ökade ljudnivån bland de uppskattningsvis 300 personer som samlats i Almedalen för att protestera mot Svenskarnas parti.
Partiledaren för Svenskarnas parti Stefan Jacobsson och ett tjugotal sympatisörer skyddades av ett massivt polisuppbåd, som spärrat av området runt scenen. Talkörer och nyckelskrammel varvades med sånger från filmerna om Pippi Långstrump, vilket skapade ett nästintill öronbedövande ljud som gjorde det omöjligt att höra Stefan Jacobssons tal utanför avspärrningarna. Bland motdemonstranterna fanns alla åldersgrupper och skyltar med texten Folk mot hetsgrupp hölls upp framför polisleden.
Svenskarnas parti hade ansökt om att få tillgång till Almedalsscenen under Almedalsveckan, vilket avstyrktes av regionstyrelsen i Region Gotland. Svenskarnas parti ansökte därför om tillstånd att använda scenen under lördagen den 28 juni, dagen före den officiella starten av Almedalsveckan. Tillstånd till detta beviljades av Polismyndigheten i Gotlands län.