• Svenskarnas parti demonstrerade på första maj i Jönköping.
Göteborgs Fria

Nynazister håller konferens i Västsverige

Svenskarnas Parti laddar inför valet 2014 genom en rikskonferens i Västra Götaland den 12 oktober. Mathias Wåg från Researchgruppen berättar om partiets ställning i Västsverige.

Under titeln ”Framtidstro och engagemang” håller Svenskarnas Parti sin höstkonferens någonstans i Västra Götaland den 12 oktober.

– Där kommer de lägga ut sin politiska linje inför valet 2014, säger journalisten Mathias Wåg, från Researchgruppen som länge har granskat högerextrema rörelser och partier.

Svenskarnas Parti bildades ur nynazistiska Nationalsocialistisk front, NSF, som år 2008 bytte namn till Folkfronten och året därpå blev Svenskarnas Parti. Efter namnbytet har man rensat ut ord som ras och nationalsocialism ur sitt politiska program, utan någon egentlig förändring av ideologin, enligt Expo. Målet är fortfarande ett ”etniskt homogent livsrum” i Sverige och just nu har partiet en kampanj med texten ”Alla som äter ris är inte kineser – att vara svensk handlar inte heller enbart om kultur”.

– De hävdar att det handlar om ras och etnicitet, att man inte kan bli svensk, och tycker det är viktigt att ta ställning mot Sverigedemokraternas assimileringsperspektiv, säger Mathias Wåg.

De är också emot det demokratiska systemet och på konferensen den 12 oktober praktiseras den antidemokratiska ideologin.

– Det är den dagen då ledningen informerar om sina beslut, säger Wåg.

På hemsidan skriver partiet att ”lokalavdelningen i Göteborg är på gång” och en flygbladsutdelning hölls i Göteborg den 27 september, men generellt har både partiet och dess föregångsorganisationer svårt att etablera sig i storstäder.

– Mellanstora städer och landsbygden har varit deras fäste, säger Mathias Wåg. De inriktar sig på de mindre kommunerna, eftersom det är enklare att få mandat där.

I Västra Götaland har partiet sex lokalgrupper, ingen av dem är speciellt stark men däremot är ledande personer i partiet skrivna kring Vänersborg och Färgelanda. Det är från Västra Götaland, samt från Skåne, som partiet styrs och det är i dessa regioner som partiet kommer satsa på kommunala mandat i valet 2014, enligt Wåg.

I valen 2010 var Svenskarnas Parti det första nazistiska parti sedan andra världskriget som blev inröstad i en folkvald församling i Sverige, i den västgötska kommunen Grästorp. Men skattemyndigheten underkände partiledaren Daniel Höglunds hemmahörande i kommunen och han lämnade en tom stol efter sig.

I regionomvalet i Västra Götaland år 2011 ställde partiet upp och fick 274 röster, vilket motsvarar 0,05 procent.

I dagsläget har partiet inga egna mandat i någon kommun, men avhoppade sverigedemokrater och nationaldmokrater röstar som Svenskarnas parti i Lidköping, Nykvarn, Mönsterås och Hedemora.

Hur många medlemmar partiet har i Västsverige är okänt, men på Facebook gillar drygt 5 900 personer partiet på riksnivå.

– Man kommer se mycket mer av dem på gatorna och genom olika aktiviteter fram till valet. Vi får se vilka kommuner i Västra Götaland som de väljer att satsa på, säger Mathias Wåg.

Fakta: 

Här finns partiet

I Västra Götaland har Svenskarnas parti lokalgrupper i Göteborg, Trollhättan, Grästorp, Tranemo, Alingsås och Färgelanda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu