• Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
Göteborgs Fria

Över 3 000 demonstrerade mot rasism

Drygt 3 000 personer deltog i fackeltåget mot rasism och för medmänsklighet, som hölls i Göteborg på torsdagskvällen.

Det var ett en kilometer långt fackeltåg som slingrade sig från Götaplatsen genom Vasastan. Uppgifterna om hur många som deltog varierade mellan 3 000-5 000 personer, men att det var över 3 000 personer står klart.
Framme på Järntorget hölls det tal av bland andra Julia Forsberg, en av initiativtagarna till demonstrationen och till vardags doktorand i lingvistik vid Göteborgs universitet.

– Vi drog igång fackeltåget delvis för vår egen skull. Vi behövde veta att vi inte var ensamma om att känna oss uppgivna, att vi inte är de enda som blir upprörda av att höra om det som hände i Kärrtorp i helgen, sa Julia Forsberg.

– Jag vet inte hur det är med er men jag orkar inte kämpa för en bättre värld om jag inte har hopp och kärlek omkring mig, jag behöver veta att andra känner som jag. Jag behöver veta att jag inte är den enda som det gör så fruktansvärt ont i när jag hör om de här yttringarna av rasism och fascism och nazism.

Christer Mattsson, grundare av Toleransprojektet i Kungälv, som han startade efter mordet på John Hron, höll också tal:

– Alla samhällen är alltid mångkulturella, för det finns alltid skillnader mellan oss, alla samhällen är alltid fyllda av konflikter och våran uppgift är att lära oss att leva med varandra.

Christer Mattson gav även en uppmaning till deltagarna.

– När vi nu om en liten stund skingrar oss härifrån, och vi går tillbaka till vår vardag, vi går in i julfirandet en del utav oss, så låt oss ta med oss det härifrån, när släktingarna fäller främlingsfientliga kommentarerna mellan sillen och julskinkan, när de homofoba kommentarerna kommer mellan raketerna och champagnen och när vardagen återvänder och nätet fylls av troll, så låt vårt budskap vara klart. Låt oss budskap vara enkelt och tydligt och väl uttalad: människan är en. Människan är hen.

När demonstrationen avslutades strax innan klockan 20 på torsdagskvällen hade inga incidenter inträffat.

Fakta: 

Se även filmerna från demonstrationen

Kiriaka spelar

Initiativtagaren Karin Obermüller tackar och presenterar Ingrid Hedin Wahlberg, som framför låten Fyra trappor.

Julia Forsberg och Christer Mattsson håller tal

Julia Forsberg är en av initiativtagarna till ett fackeltåg mot rasism och för medmänsklighet.
Christer Mattsson är grundare av Toleransprojektet i Kungälv, som startade efter mordet på John Hron.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts i flera gatuaktiviteter i Stockholm nyligen. De försöker trappa upp verksamheten, menar journalisten Carl Tullgren.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu