Skånes Fria

”Som närstående tycker jag att det var traumatiskt”

För tre år sedan åkte Ann-Charlotte Björklund in med sin son till PIVA i Malmö. Efter sex dagar fick hon reda på att sonen hade bältats.

– Jag som närstående tycker att det var extremt traumatiskt. För även om han var 21 år var han min lilla påg, säger hon.

Sonen lider fortfarande av erfarenheten, berättar Ann-Charlotte Björklund. När hans systrar busar med honom aktar han sig för att bli fasthållen.

– Han tittar mig i ögonen och säger, bara så du vet mamma. Det kommer jag aldrig att glömma i hela mitt. Då förstår jag att han menar allvar.

Istället för att ha spänt fast sonen tycker hon att personalen kunde varit mer lyhörd för hans behov. Och haft fler verklighetsförankrade samtal.

– Han var övertygad om att han var i fängelse. Jag försökte förklara att han var på ett sjukhus, då ville han träffa doktorn. Men det tog flera dagar i hans upplevelsevärld. Han skulle ha behövt träffa läkaren oftare för att förstå var han var.

Ann-Charlotte Björklund har själv erfarenhet av psykisk ohälsa och psykiatrin, och arbetar i dag som brukarspecialist inom ett specialistteam för dem där vanlig heldygns- eller öppenvård inte räcker till. Tvingande åtgärder anser hon borde undvikas in i det längsta.

– Jag har oerhört svårt att se hur tvång och vård kan få ett intimt förhållande med varandra. Har jag sådan ångest att jag känner att jag vill dö, då är det inte att bli fastspänd eller bunden som jag behöver bli, utan något helt annat säger hon.

I sitt arbete på ACT-teamet i Malmö arbetar hon för att vården ska bli bättre på att skapa en mer jämlik och ömsesidig relation till patienten, där samarbete och öppenhet är ledorden.

– Patientens ord måste väga lika tungt som mina. Ser man inga snabba resultat med detsamma så kommer det på sikt. Det handlar om att bygga upp en allians och få kontakt med personen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bältesrum bort från psykintensiven

Bältesläggningar och tvångsavskiljningar har blivit färre på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen i Malmö. Nu har personalen beslutat om nästa steg – att ta bort bältesrummet.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu