• – Det här handlar inte om patienternas behov utan om besparingar, säger Sonny Wåhlstedt, ordförande för NSPHiG.
Göteborgs Fria

”Slår mot patienter och personal”

Det måste bli ett slut på neddragningarna inom psykiatrin, anser patient- och brukarnätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg, NSPHiG.

Nätverkets 18 medlemsorganisationer har tagit del av GFT:s kartläggning och gör en gemensam bedömning:

– Det här handlar inte om patienternas behov utan om besparingar, säger Sonny Wåhlstedt, ordförande för NSPHiG.

Det återkommande argumentet från cheferna att behovet är mindre runt jul och sommar-semestern ger inte Sonny Wåhlstedt mycket för.

– Folk mår sämre när det är semester och ensamhets- eller övergivenhetsproblematiken är stor. Vi ser också ett ökat missbruk.

Istället tror Sonny Wåhlstedt att svaret på varför man stänger vårdplatser går att finna i budgeten.

– Titta på lönekostnaderna, folk får extra betalt för att vara inne och jobba på jul och nyår och det kostar att ta in vikarier. Det är ekonomin som styr. Vi hör aldrig om satsningar, bara neddragningar.

Exempel på neddragningar de senaste åren är att två psykakuter och att den allmänpsykiatriska mottagningen på Hisingen har stängts.

– De påstod att det var jättebra att koncentrera verksamheten till centrala Göteborg, men vi vet att längre resor skapar färre besök, säger Sonny Wåhlsted.

– Det håller på att skapas en slags Orwellsk logik inom psykiatrin: färre akutmottagningar, färre avdelningar, periodiserade neddragningar, längre resor för patienterna – allt detta i en tid av ökande psykisk ohälsa –föreslås på fullt allvar leda till mer tillgänglig och bättre vård. Man tar sig för pannan.

Lösningen är en ny politik, anser Sonny Wåhlstedt.

– Vi måste ha ett annat fokus i vården – på vad de här personerna behöver. Vi ser hur självmord och psykisk ohälsa ökar, att lösa det med tillfälliga eller långvariga neddragningar är att vara inne på fel spår.

Fakta: 

Psykiatrin tar semester

Psykisk ohälsa tar inte semester, men däremot den psykiatriska vården. Här hittar du GFT:s alla kartläggningar av semesterstängningar under sommar, jul och nyår:

http://www.goteborgsfria.se/artikel/98276

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu