• – En avgiftning är knappast ett nio-till-fem-jobb, säger Berne Stålenkrantz, Svenska Brukarföreningen, om förslaget att stänga avgiftningsavdelningen nattetid.
Göteborgs Fria

Sahlgrenskas avgiftning hotas av nedskärning

Avdelning 369 på Östra sjukhuset är den enda i Göteborg dit opiatberoende kan vända sig för avgiftning genom dygnet-runt-vård. Men GFT kan nu avslöja att ett internt förslag vill stänga avdelningen nattetid. Det vore katastrof, anser patienter.

Avdelning 369 har nio vårdplatser där patienter tas emot för abstinensbehandling avseende opiater, framför allt heroin, och för substitutionsbehandling med buprenorfin och metadon. Det är den enda avdelningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som riktar sig till opiatberoende.

Enligt uppgift till GFT finns nu ett förslag att stänga avdelningen nattetid från och med januari 2014, på grund av sparkrav. Stängningen skulle innebära besparingar på fem miljoner kronor om året, enligt GFT:s källa.

Hugo Wallén, verksamhetschef för Beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, bekräftar att ett förslag att stänga avdelningen nattetid finns. Han vill dock inte kommentera eventuella besparingar, mer än att säga att SU alltid ser över hur verksamheten kan bli mer kostnadseffektiv och att hela vården arbetar med att gå över mer från slutenvård till öppenvård.

Förslaget möter skarp kritik från patienter.

– Det är en ren katastrof. Jag har själv legat inne och jag undrar hur man kan avgifta en opiatberoende människa på ett medicinskt säkert sätt dagtid, men inte nattetid? säger Mikael Bernsson, som får medhåll av patienten Risto Kolehmainen.

De menar att förslaget slår mot anhöriga, som istället för personal måste ge stöttning på natten.

– Det är ju på natten som det händer, det är då man har mardrömmar och abstinensen är som värst, säger Mikael Bernsson. Jag har beslutat mig för att trappa ner på substitutionsmedicinen och då kommer man till en gräns när man inte klarar att vara hemma, man blir så abstinent. Det är en stor risk att man faller tillbaka i missbruk om man inte läggs in.

Svenska Brukarföreningen är en organisation för personer använder narkotika och för dem som har eller vill ha underhållsbehandling för sitt opiatberoende. Föreningens ordförande Berne Stålenkrantz vet också hur kvällarna kan vara under en avgiftning.

– Jag har själv gjort 21 avgiftningsförsök, det senaste för 15 år sedan. En gång klarade jag två nätter, alla andra gånger klarade jag bara en natt och sedan gick jag därifrån. Hur kan någon tro att man ska kunna gå hem klockan 17? En avgiftning är knappast ett nio-till-fem-jobb och sedan hem och äta middag.

Berne Stålenkrantz säger dock att dagbehandling i vissa fall kan fungera när man sätter in substitutionspreparat i nedtrappningssyfte, för då slipper man den värsta abstinensen.

– Men vi är alla olika personer med olika livssituationer. De flesta av oss som sätts in på avgiftning är bostadslösa, att tända av är inget man klarar att göra på gatan, säger Berne Stålenkrantz.

Hugo Wallén vill inte gå in på några detaljer kring förslaget.

– Vi jobbar just nu med många olika idéer kring hur vi kan förbättra verksamheten, och ingen av de idéerna som vi har i nuläget är framme i något beslut. Alla beslut som tas görs i samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare, när ett förslag kommer från ledningen börjar vi resonera med facken och medarbetare och där är vi nu. Det känns i tidigaste laget att säga så mycket, det är olämpligt resonera i tidningarna.

När ett eventuellt beslut tas kan inte Wallén säga i dagsläget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barnmorskor kräver mer personal

Vi kräver en barnmorska per födande kvinna. Det handlar om kvinnors rättigheter, sa barnmorskorna Eva-Maria Wassberg och Marianne Weichselbraun under dagens stormöte.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu