• Monica Kaldaras och Dusan Marinkovic
Skånes Fria

"Det kom som en chock"

Monica Kaldaras är 69 år gammal. Dusan Marinkovic 15 år. Båda delar samma oro. Kommer det någonsin ta slut?

Monica Kaldaras döda pappa, hennes man, barn och barnbarn finns alla i Skånepolisens register över romer. Det vet hon efter att ha blivit visad registret av DN:s journalist.

– Det kom som en chock – inte bara för mig – för alla romer i Sverige.

Dusan Marinkovic väntar fortfarande på svar från Polismyndigheten. Att vara rom innebär att ständigt riskera diskriminering, säger han. Ofta är den undflyende. Som när hans mamma blir av med städkunder när de får reda på att hon är rom. Eller när hon är den enda som får sin väska undersökt av vakter på väg ut från Ikea.

– De säger att det är en rutinkontroll men det är bara vi som blir kollade.

Andra gånger är det mer påtagligt. Som när hans syskon får glåpord slängda efter sig på förskolan. Men det har blivit bättre, tycker han. Både för hans egen familj och för romer generellt.

– Jag kan gå i skolan utan att tänka på det, min mamma har äntligen ett jobb och man hör inte ”zigenarungar” hit och dit. Men så händer det här.

Monica Kaldaras är vd för Romska kulturcentret i Malmö. Hon arbetar aktivt med att sprida kunskap om romernas historia. Senast med en romsk utställning. Skolklasser fick prova kläder och besöka vagnarna.

– De blev jätteglada och fotograferade. Det var en ny upplevelse för barn och ungdomar.

Men bakgrunden till det kringflackande livet i vagnarna är mörk. Romerna blev ständigt bortkörda och levde en jagad tillvaro. Inte förrän 1959 lagstadgades deras rätt till skola och fast bostad. Många hängde in de traditionella kläderna i garderoben när de började få tillträde till samhället.

– Vi var trötta på att bli uttittade och att affärsinnehavare stängde dörren. Men som jag ser det nu kanske vi borde sätta på oss kläderna igen för det har inte hjälpt.

Både Dusan Marinkovic och Monica Kaldaras säger att DN:s avslöjande innebär ett bakslag för romernas tillit till samhället. Polisens register visar på en struktur, menar Dusan Marinkovic.

– Om vi sätts i ett register, då hålls vi på plats, barn förväntas ta över om deras föräldrar varit kriminella, säger han.

– Min första reaktion var att jag inte är skyldig till något men jag kanske skulle göra något så att polisen får något att skriva om, säger Monica Kaldaras.

Båda drar också paralleller till nazisternas registrering av romer. Plötsligt känns förintelsen inte lika avlägsen, menar Dusan Marinkovic.

– Det var ett brott att vara rom och de hade siffror tatuerade på armarna.

– Många romer minns sina farmödrar och mormödrar som blivit dödade – de är irriterade, ledsna och arga. Det är som på Hitlers tid. Hur länge ska förföljelserna hålla på? säger Monika Kaldaras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Man vägrar se strukturerna”

I Storbritannien gav ett rasistiskt dåd upphov till en genomgripande förändring av hela rättsväsendet. Efter DN:s avslöjande höjs röster för en liknande utredning i Sverige.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu