• Cirka 200 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö samma dag som DN:s avslöjande publicerades. På en banderoll framme vid statyn Arbetets ära hölls en banderoll med texten ”Stoppa polisens rasistiska register”.
Skånes Fria

”Man vägrar se strukturerna”

I Storbritannien gav ett rasistiskt dåd upphov till en genomgripande förändring av hela rättsväsendet. Efter DN:s avslöjande höjs röster för en liknande utredning i Sverige.

– Jag hoppas att det här blir en ögonöppnare, säger Karin Henrikz, från Malmö mot diskriminering.

En vårdag 1993 knivhöggs den 20-åriga svarta killen Stephen Lawrence ihjäl vid en busstation i London. Mordet bevittnades av flera men ingen blev fälld. Efter omfattande protester tillsattes en offentlig utredning som konstaterade att poliskåren genomsyrades av institutionell rasism.

– Vi måste titta på hur Storbritannien hanterade fallet med Stephen Lawrence, säger Jallow Momodou från Afrosvenskarnas forum för rättvisa i Malmö.

Annons

Det var i veckan som DN avslöjade att Skånepolisen fört ett omfattande register över romer i Sverige. Nyheten slog ner som en bomb och tog polisen på sängen. Presstalesmannen Leif Förstell gick ut med att det kunde vara verket av en enskild polisman. Något som snart överbevisades av efterkommande avslöjanden. Jallow Momodou är inte förvånad över att polisen försökte isolera händelsen. Samma sak har hänt vid tidigare avslöjanden om rasism, då med afrofobiska motiv.

– Det är samma retorik varje gång. Man undrar hur många enskilda händelser det ska krävas innan det blir ett strukturellt problem. Den högsta ledningen måste ta ansvar. De kan inte skylla ifrån sig på enskilda poliser.

Även Karin Henrikz från Malmö mot diskriminering ser en tendens till att polisledningen betraktar avslöjanden om diskriminering och rasism som isolerade händelser – istället för en del av en struktur. Något som påpekats vid ett flertal tillfällen tidigare. Inte minst på grund av att många av de anmälningar som når byrån rör just poliser och etnisk diskriminering. DN:s avslöjande förstärker bilden av diskriminerande strukturer ytterligare, menar hon.

– Det är under all kritik och ett lagbrott eftersom det handlar om etnisk profilering, säger hon.

En svensk utredning likt den som kom till efter mordet på Stephen Lawrence i Storbritannien, hade hon välkomnat. Men ansvaret ligger hos politikerna, säger hon.

– Jag tror inte att politikerna tar frågan på tillräckligt stort allvar. Det är de som kan kräva att man ska göra en rejäl utredning om vilka diskriminerande strukturer det finns inom polisen. Det är en makt som regeringen och riksdagen har.

Martina Skrak är kommunalråd för Vänsterpartiet, bland annat med ansvar för diskrimineringsfrågor. Även hon hade velat se att regeringen tar tag i vad hon kallar institutionell diskriminering.

– Man vägrar se strukturerna, för att rätta till det här problemet måste vi erkänna det så stort som det är. Vi måste förstå att det inte är något enstaka tillfälle. Vi har institutioner som bygger på rasistiska föreställningar.

Fakta: 

Tidigare händelser

Skylten till ett konferensrum på en ny polisstation i Rosengård ändrades 2012 så att namnet Apelgården blev Apegården. Skylten togs ner och en anmälan om åverkan upprättades.

Skånepolisen använde under våren 2008 fiktiva namn som Neger Niggerson och Oskar Neger i en intern utbildning. Händelsen anmäldes men resulterade aldrig i någon utredning. Uppgifterna nådde media 2009. Biträdande länspolismästare Eva Årestad Radner förnekade då kännedom, trots att Sydsvenskan visade upp ett mail som visade att hon blivit informerad. En utredning tillsattes av Rikspolisstyrelsen.

Under de kravaller som skakade stadsdelen Rosengård i Malmö 2008 kallade flera poliser ungdomar för apejävlar och blattajävlar. Polisen avslöjades under en rättegång mot tre av de ungdomar som var åtalade för våldsamt upplopp. En film där ungdomarna kallades för glåporden spelades då upp. Två poliser fick fem dagars löneavdrag och en fick en formell varning.

Vintern 2013 avslöjades polisens intensifierade arbete med att jaga papperslösa och effektivisera verkställande av utvisningar. Enligt flera uppgifter i medierna förekom rasprofilering – där polisen gjorde kontroller efter etnicitet. Reva fortsätter och likaså de inre utlänningskontrollerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Det kom som en chock"

Monica Kaldaras är 69 år gammal. Dusan Marinkovic 15 år. Båda delar samma oro. Kommer det någonsin ta slut?

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu