Blogg | Fria.Nu

Blogg

Blogg

  • Femkampsmontern

Besök oss på Bokmässan (monter B02:28)

I kampen om verklighetsbilden och det fria ordet måste alla goda krafter enas. Så tänkte vi och skapade en gemensam monter för fem fritänkande och progressiva tidskrifter och förlag. Kom och bli utmanad, lyssna på föredrag och spana in ett brett utbud!

Dessutom har vi ett oslagbart prenumerationserbjudande med självklara bokpremier bara för dig som kommer till montern: B02:28.

Välkomna! 


Hälsar Fria Tidningar, Fronesis, Koloni, Ord&Bild och Verbal.

Preliminärt monterprogram: (anmäl dig till vårt event på Facebook för att få uppdateringar)

Torsdag
11.00 Femkampsmontern presenterar sig
14.00 Johan Ehrenberg berättar om sitt politiska projekt och varför alternativmedia behövs.
15.30 Presentation av anti-gentrifieringshandboken Rätt att bo kvar. 
16.00 Pierre Gilly berättar om sin nya bok Konsten att sälja krig, om 2 500 år av krigspropaganda och några smarta metoder för att få syn på lögnerna i dagens konflikter.
16.30 Finnjävlar. 15 sverigefinnar skriver om klass och identitet. Kristian Borg presenterar boken, Tuija Nieminen Kristofersson läser dikter och Kaisa Syrjänen Schaal berättar om utvecklingen av minoritetsrättigheterna.
17.00-18.00: Mingel med dryck o snacks!

Fredag
11.00 Presentation av anti-gentrifieringshandboken Rätt att bo kvar.
13.00 Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren berättar om den lika lustfyllda som lärorika boken Gröt. En fantastisk historia.
14.00 Femkampsmontern presenterar sig
14.30 Johan Ehrenberg berättar om sitt politiska projekt och varför alternativmedia behövs.
15.00 Från Black power till Black lives matter. Hur har den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen utvecklats från 60-talet till idag? Och vad har den för relevans för dagens antirasistiska kamp i Sverige? Samtal mellan Fria Tidningens chefredaktör Martin Holmquist och ledarskribent Nathan Hamelberg. 
15.30 Pierre Gilly berättar om sin nya bok Konsten att sälja krig.
16.00 Afghanistans enda gris. Ivar Andersen och den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson om sin bok, livet som krigskorrespondenter och om att lära känna ett land som inte liknar något annat.
16.30 Finnjävlar. 15 sverigefinnar om klass och identitet. Kristian Borg presenterar boken och Tuija Nieminen Kristofersson läser dikter.
17.00 Grötprovning. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren bjuder på gröt och berättar om sin bok Gröt. En fantastisk historia. Vinstdragning i grötquizet!
17.30 Hur ska den antirasistiska rörelsen ta initiativet? Den antirasistiska rörelsen agerar ofta i reaktion till högerextrema aktioner och utspel. Hur kan den antirasistiska kampen gå från att vara en reaktiv till en proaktiv rörelse? Samtal mellan Fria Tidningens chefredaktör Martin Holmquist och ledarskribent Nathan Hamelberg. 

Lördag
10.45 Femkampsmontern presenterar sig
11.00 Afghanistans enda gris. Ivar Andersen och den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson om sin bok, livet som krigskorrespondenter och om att lära känna ett land som inte liknar något annat.
12.00 Kulturarv i ruiner - fristadsförfattaren Ashraf Atraqchi om hur IS förstört historiska platser, byggnader och föremål i hans hemstad Mosul. Moderator: Ann Ighe, redaktör för Ord&Bild.
13.00 Pierre Gilly berättar om sin nya bok Konsten att sälja krig.
13.30 - Muslimskt kulturarv i Europa? Klas Grinell, idéhistoriker och intendent på Världskulturmuseet, om ett av Europas mindre kända kulturarv. Moderator Marit Kapla, redaktör för Ord&Bild.
14.00 Presentation av och uppläsning ur antologin Flyktingfängelser med Lina Myritz och Ulrika Andersson (red.) samt Naser Ferozi, f.d. förvarstagen. 
14.30 Presentation av anti-gentrifieringshandboken Rätt att bo kvar.
15.00 Grötprovning. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren bjuder på gröt och berättar om sin bok Gröt. En fantastisk historia. Vinstdragning i grötquizet!
15.30 Från Black power till Black lives matter, samtal mellan Samtal mellan Fria Tidningens ledarskribenter Nathan Hamelberg och Per Björklund. 
16.00 Kampen om framtiden. Fria Tidningens skribenter Patricia Lorenzoni och Per Björklund samtalar om radikala alternativ och historiska paralleller i relation till IS och kurdernas kamp.

Söndag
12.00 Hur ska den antirasistiska rörelsen ta initiativet? Samtal mellan Fria Tidningens ledarskribenter Nathan Hamelberg och Per Björklund. 
13.00 Journalisten Per Leander berättar om den ryska proteströrelsen, affären "Egor Putilov" och sin bok Kampen mot Putin. Dissidenten Aleksej Sachnin från Vänsterfronten medverkar. 
14.00 Presentation av anti-gentrifieringshandboken Rätt att bo kvar.
15.00 Vinstdragning i grötquizet!

Öka skyddet för visselblåsare

Samtidigt som Panamadokumenten fortsätter att skapa rubriker om fiffel och skattefusk ska EU-parlamentet besluta om ett nytt direktiv som syftar till att harmonisera EU-ländernas lagar till skydd för affärshemligheter. 

Direktivet togs på sedvanligt EU-manér fram i nära samarbete med storföretagen och med lite insyn från allmänheten. När direktivet offentliggjordes i höstas möttes det av en proteststorm från journalistorganisationer, fackföreningar och forskare som menade att det var ett hot mot visselblåsare och granskande journalister. 

Direktivet justerades då med ett litet undantag för journalister och visselblåsare. I morgon ska det klubbas igenom innan det träder i kraft redan till sommaren. Liknande lagstiftning är även på gång i USA och kommer att utgöra en del av det enorma frihandelsavtalet TTIP. 

Men även om visselblåsare ska ”undantas” från just det här EU-direktivet så är skyddet väldigt klent för de som riskerar jobb och frihet för att röja företagens olagliga och omoraliska förehavanden. Just nu ställs till exempel visselblåsaren Antoine Deltour, som låg bakom det så kallade ”Luxleaks”-avslöjandet, inför rätta för att ha röjt företagshemligheter. Och advokatbyrån Mossack Fonseca, vars ”Panamadokument” granskas av journalister världen över, hotar med att dra medier inför rätta. 

Det är inte affärshemligheterna som behöver ökat skydd, det är de som avslöjar hemligheterna som behöver skyddas.

  • Sanna Vestin Artikel 14 #pressoffensiven

Märkligt nog är det ofta i Fria Tidningen, med de minsta resurserna, som vi fått läsa de kunnigare reportagen

Flyktingar beskrivs ofta ur ett uppifrånperspektiv, som kollektiva massor i läger och ”strömmar”, medan den enskilde flyktingen i Sverige porträtteras stereotypt, som offer eller skurk. Även vi som har som huvuduppgift att rapportera om flyktingfrågor, brottas med schablonerna. Märkligt nog är det ofta i Fria Tidningen, med de minsta resurserna, som vi fått läsa de kunnigare reportagen om asylsökande och papperslösa, och fått skeenden förklarade även ur flyktingens perspektiv. Det är en röst som skulle saknas om den tystnade.

/Sanna Vestin - Ansvarig utgivare för tidskriften Artikel 14

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Sara Olausson #pressoffensiven

När merparten av nyhetsrapporteringen tiger och förvränger..

När merparten av nyhetsrapporteringen tiger och förvränger, när myndigheter och politiker sviker och motarbetar i de frågor jag arbetar med så står Fria där som en trogen vän och ger kraft och mod att fortsätta solidaritetsarbetet.

/Sara Olausson - Serietecknare, illustratör, författare. Arbetar för rumänska eu-migranters rättigheter, står bakom facebooksidan DET KUNDE VARIT JAG

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Adoptionspodden stöttar #pressoffensiven

Det kommer alltid att vara viktigt med medier som inte har vinstintresse. Alltid. Jag stödjer #pressoffensiven

/Pablo Paez - Journalist och poddare i Adoptionspodden

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Vi behöver ett brett utbud av kreativa reflektioner kring de stora frågor och strömningar som pulserar genom Sverige och världen idag

Det är jätteviktigt att verkligheten, både den politiska och kulturella, blir nyanserat skildrad i det offentliga samtalet. Vi behöver ett brett utbud av kreativa reflektioner kring de stora frågor och strömningar som pulserar genom Sverige och världen idag. Vi ser ett växande prekariat, ett ökande människoförakt hos makthavare och högerextremister. Vi ser mängder av människor i fritt fall; som vissa hamnat på gatan med en kaffemugg i handen, som vissa sitter gömda i skuggan av skammen, som i värsta fall drar på sig bruna skjortor och bygger bomber, men som i bästa fall lyfter den röda fanan och sätter ner foten.
Fri vänsterpress behövs, ett valår som alla år, för att nyansera de borgerliga, patriarkala och konservativa texter som dominerar de flesta av våra största tidningar..

/Nike Markelius - Musiker, Skribent, Musikproducent

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Pussy Riot #pressoffensiven

Vi stöttar #pressoffensiven

/Pussy Riot - Rysk Aktivistgrupp

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

  • Christopher Sander

.. Därför behövs det tidningar som har demokrati och mångfald som grundläggande principer

Tyvärr inser inte alltid dom som sitter på pengarna vikten av att alla röster i ett samhälle ges utrymme i det offentliga samtalet. Och tyvärr lägger vissa beklagansvärt ofta tonvikten på antal klick snarare än innehåll. Därför behövs det tidningar som har demokrati och mångfald som grundläggande principer. Tidningar som hellre ser till vad de kan göra för läsarna än vad läsarna kan göra för dem. Tidningar som kanske inte en moderat läser, men som även hen borde begripa är oumbärliga för ett samhälles välmående.

/Christopher Sander - Artist och journalist

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Vi lever i ett klimat där högerextrema under lång tid fått operera i det tysta. Nu ser vi konsekvenserna av det.

Vi lever i ett klimat där högerextrema under lång tid fått operera i det tysta. Nu ser vi konsekvenserna av det. Feminister, antirasister, hbtq-personer och rasifierade lever farligt idag. Hat och hot tillhör vardagen. Vi ser även gång på gång exempel på när de stora tidningarna är med och normaliserar rasism och antifeminism. Därför är det oerhört viktigt att det finns en tidning som tar tydlig ställning och för en feministisk och antirasistisk journalistik. Det är en demokratisk nödvändighet. Jag är stolt över att vara krönikör på Fria Tidningen. Det är ett privilegium och då är det banne mig mitt ansvar bidra med en journalistik som synliggör rasism och antifeminism, som synliggör en liberal högerpolitik som spelar rasismen och antifeminismen i händerna. Mitt syfte är att skapa ett samhälle där människors lika värde ska vara en självklarhet och inte villkorat av kön, etnicitet, sexualitet och klass.

/Ida Ali Lindqvist - Frilansjournalist och samhällsdebattör

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Max Gustafson för #pressoffensiven

Svensk media är en gigantisk kör av högerröster. Längst bak står några enstaka andrastämmor med trasiga stämband och försöker sjunga. Ge dem halstabletter!

/Max Gustafson

Teckna en prenumeration idag, från 47:-/mån, ditt stöd behövs

Annons

© 2021 Fria.Nu