Öka skyddet för visselblåsare | Fria.Nu

Öka skyddet för visselblåsare

Samtidigt som Panamadokumenten fortsätter att skapa rubriker om fiffel och skattefusk ska EU-parlamentet besluta om ett nytt direktiv som syftar till att harmonisera EU-ländernas lagar till skydd för affärshemligheter. 

Direktivet togs på sedvanligt EU-manér fram i nära samarbete med storföretagen och med lite insyn från allmänheten. När direktivet offentliggjordes i höstas möttes det av en proteststorm från journalistorganisationer, fackföreningar och forskare som menade att det var ett hot mot visselblåsare och granskande journalister. 

Direktivet justerades då med ett litet undantag för journalister och visselblåsare. I morgon ska det klubbas igenom innan det träder i kraft redan till sommaren. Liknande lagstiftning är även på gång i USA och kommer att utgöra en del av det enorma frihandelsavtalet TTIP. 

Men även om visselblåsare ska ”undantas” från just det här EU-direktivet så är skyddet väldigt klent för de som riskerar jobb och frihet för att röja företagens olagliga och omoraliska förehavanden. Just nu ställs till exempel visselblåsaren Antoine Deltour, som låg bakom det så kallade ”Luxleaks”-avslöjandet, inför rätta för att ha röjt företagshemligheter. Och advokatbyrån Mossack Fonseca, vars ”Panamadokument” granskas av journalister världen över, hotar med att dra medier inför rätta. 

Det är inte affärshemligheterna som behöver ökat skydd, det är de som avslöjar hemligheterna som behöver skyddas.

Annons

Annons

© 2020 Fria.Nu