• Aaron ”Norkii” Norville greps av polisen när han satt på en kajkant. Polisen säger att han var berusad och att de räddade honom. Norkii hävdar att de
Fria.Nu

Norkii satt nykter i fyllecell

Aaron 'Norkii' Norville hävdar att han sattes helt nykter i fyllecell. Men åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning.

När Norkii satt på kajen i Göteborg för några månader sedan kom tre poliser fram till honom och frågade om hans namn. Aaron 'Norkii' Norville svarade med att fråga vad poliserna hette. Efter en kort ordväxling grep poliserna honom och tog med honom till polishusets fyllecell. Anledningen till gripandet fick Norkii veta först när han släpptes efter sex timmar; han bedömdes vara berusad.

- Hur kan de göra det här utan att ens erkänna att det var ett misstag? Jag dricker aldrig. Ingen har någonsin sett mig full, varken här eller någon annanstans. Jag satt bara och åt en glass, säger han.

Hans polisanmälan ledde inte till förundersökning, fallet lades ner.

- Det var uppenbar rasism, säger Norkii.

Niklas Sannerholm var den chefsåklagare som tog beslutet att lägga ner Norkiis ärende.

- Rätten ställer högre krav på åklagarens bevisning när en polis är åtalad. Det är väldigt speciellt att utreda fall mot polisen, säger han.

Norkiis anmälan hamnade först hos polisens disciplinenhet i Göteborg som utreder alla anmälningar mot poliser. Lars Svensson tog hand om ärendet. Han förhörde polisen som omhändertagit Norkii, men Norkii själv förhördes aldrig.

- Om jag minns rätt så berättade polisen om att mannen hade luktat alkohol och rökt på kajen. Det var i mannens eget intresse att han omhändertogs eftersom han kunde ha trillat i vattnet, säger Lars Svensson.

Vid omhändertagandet av en misstänkt berusad person är det endast polisens egen bedömning som betyder något, inga bevissäkrande åtgärder som alkoholtest görs.

- Det är absurt att de säger att det var i mitt intresse att frihetsberöva mig i sex timmar utan att ange varför, säger Norkii.

Polisen som omhändertog Norkii vill inte kommentera fallet.

Nu har Norkii drivit sitt fall vidare till Justitieombudsmannen. Han har också tre gånger försökt att få en kopia av sin anmälan hos polisen. Rolf Andersson på JO handlägger fallet och berättar att polisen försvarar sig med att det inte går att klargöra att Norkii har försökt att få ut sin anmälan. Fortfarande har Norkii inte fått någon kopia. När det gäller omhändertagandet av Norkii har JO fått in remissvar från polismyndigheten i Västra Götaland, men ännu inte fattat beslut i ärendet.

- Jag kommer inte att släppa det. Det är nödvändigt att driva det vidare för att jag ska känna mig trygg, säger Norkii.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridna diskussioner om diskriminering

Paulina de los Reyes tycker forskning om diskriminering har fel utgångspunkter.

- Forskningen idag bidrar till att fördjupa föreställningar om ett annorlundaskap, sa hon vid ett föredrag på Angereds teater i tisdags.

Göteborgs Fria

"Mångkultur bör avskaffas"

I välvilliga mångkulturella projekt ska invandrare integreras i det svenska samhället. Men då återskapas istället koloniala strukturer, anser Edda Manga, idéhistoriker vid Uppsala universitet.

'Alla måste hjälpa till att få bort diskrimineringen'

I Göteborg har 150 människor träffats och talat om poliser och diskriminering. Ron Hampton, polis från USA, sa:

- Man kan förbjuda diskriminering. Men man kan inte förbjuda fördomar. Det finns stora problem med rasism inom polisen. Men det är rasism som finns i hela samhället.

Ovanligt att poliser åtalas

I somras satt Aaron 'Norkii' Norville och åt glass på kajen i Göteborg. Tre poliser kom och frågade vad han hette. Norkii frågade vad poliserna hette. Poliserna tog med honom till polishuset. De låste in honom i fyllecellen. Det är en cell där de låser in personer som är så berusade att de inte klarar sig själva.

© 2024 Fria.Nu