'Alla måste hjälpa till att få bort diskrimineringen' | Fria.Nu
Fria.Nu

'Alla måste hjälpa till att få bort diskrimineringen'

I Göteborg har 150 människor träffats och talat om poliser och diskriminering. Ron Hampton, polis från USA, sa:

- Man kan förbjuda diskriminering. Men man kan inte förbjuda fördomar. Det finns stora problem med rasism inom polisen. Men det är rasism som finns i hela samhället.

Ron Hampton, Ali Dezaei och David McFarlane är med i en organisation som heter National Black Police Association. Den finns i Storbritannien och USA.

Organisationen vill ta bort rasism. De arbetar för att människor från olika länder och kulturer ska förstå varandra bättre. De tänker på när poliser diskriminerar andra människor, men de tänker också på hur det är inom polisen.

Ron Hampton berättade om sina egna erfarenheter. Andra poliser behandlar honom annorlunda för att han är svart. Några poliser på hans arbete har skurit sönder hans uniform och bajsat i hans hjälm.

Ron Hampton berättade om hur USAs historia påverkar samhället nu. Många svarta tänker på vad polisen gjorde när det var slaveri i USA. De tycker fortfarande att polisen är rasistisk.

Ali Dezaei sa att polisen måste representera folket. Det måste finnas poliser av olika kön och från olika kulturer. Annars blir det kaos, sa han.

En man i publiken ställde sig upp och berättade om hur han har blivit diskriminerad. Några personer tyckte att det var jobbigt. Men de började diskutera. De diskuterade varför många människor inte vill se sådana problem.

- Alla måste hjälpa till att få bort diskrimineringen, sa Ali Dezaei, polischef i London.

David MacFarlane talade om att polisen behöver få mer kontakt med resten av samhället. Han berättade om något som polisen gör i England. De har möten med allmänheten varje månad. På mötena kan människor säga vad de tycker och ställa frågor.

David MacFarlane talade också om hur poliser håller med varandra. Om en polis diskriminerar någon, säger de andra poliserna att han eller hon inte har gjort det.

Advokat Ismo Salmi talade om samma problem. Ismo Salmi har arbetat med Osmo Vallos fall i många år. Två poliser i Karlstad slog ihjäl Osmo Vallo 1995, men ingen har blivit dömd.

- Vi advokater vet hur svårt det är att få en polis dömd. De skyddar varandra, sa Ismo Salmi.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridna diskussioner om diskriminering

Paulina de los Reyes tycker forskning om diskriminering har fel utgångspunkter.

- Forskningen idag bidrar till att fördjupa föreställningar om ett annorlundaskap, sa hon vid ett föredrag på Angereds teater i tisdags.

Göteborgs Fria

"Mångkultur bör avskaffas"

I välvilliga mångkulturella projekt ska invandrare integreras i det svenska samhället. Men då återskapas istället koloniala strukturer, anser Edda Manga, idéhistoriker vid Uppsala universitet.

Ovanligt att poliser åtalas

I somras satt Aaron 'Norkii' Norville och åt glass på kajen i Göteborg. Tre poliser kom och frågade vad han hette. Norkii frågade vad poliserna hette. Poliserna tog med honom till polishuset. De låste in honom i fyllecellen. Det är en cell där de låser in personer som är så berusade att de inte klarar sig själva.

Norkii satt nykter i fyllecell

Aaron 'Norkii' Norville hävdar att han sattes helt nykter i fyllecell. Men åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning.

© 2020 Fria.Nu