”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

Sametidning kan upphöra

Tidskriften Samefolkets framtid är osäker. För att få stöd måste en fjärdedel av innehållet vara på samiska, men kravet är svårt att uppfylla. Ett lagförslag om särskilt presstöd till samiska tidningar är på remiss, men bara dagstidningar ska kunna söka – och någon sådan finns inte på samiska.

Fria Tidningen

Han tar strid för närproducerat

Många små lokala matproducenter konkurreras ut i den kommunala upphandlingen av stora matleverantörer. Men det finns sätt att kringgå lagstiftningen. Det menar Eric Lundström som är upphandlare i Lycksele kommun och nu arbetar för att kommuner ska ställa högre krav.

Fria Tidningen

Nya protester i Dorotea

Doroteaupproret

Nu stormar det återigen i Dorotea. Det ansvariga kommunalrådet Greger Lindqvist har ensam tagit ett inriktningsbeslut om att acceptera landstingets förslag om två vårdplatser på kommunens ålderdomshem. Det går stick i stäv mot Doroteaupprorets krav och en tidigare överenskommelse i fullmäktige.

Fria Tidningen

Ungdomsstyrelsen ställer minoriteter mot varandra

Centrum för multietnisk forskning fick i uppdrag av Ungdomsstyrelsen att utreda minoritetskvinnors situation.

Men när utredningen var klar ströks alla delar i utredningen som handlar om heteronormer och funktionsförmåga.

Fria Tidningen

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Stockholms Fria

Sidor

© 2023 Fria.Nu