Ockupationen fortsätter i Dorotea
Landstingsrådet Peter Olofsson har ändrat sig och vill inte längre öppna akutvårdplatserna på sjukstugan i Dorotea. Doroteaupproret är besvikna och fortsätter ockupationen.
Dagen efter folkomröstningen om vården i Västerbotten sa landstingsrådet Peter Olofsson (S) att han ville öppna akutvårdplatserna på sjukstugan i Dorotea. Men nu har han ändrat sig efter diskussioner med kommunalrådet Greger Lindqvist (S).
– Vi har kommit fram till en ekonomiskt hållbar lösning för båda parter, säger Peter Olofsson.
Lösningen som de har kommit fram till är att äldreboendet Bergvattengården ska utöka de två nyöppnade akutvårdplatserna med ytterligare två platser. De är tänkta att ingå i en läkarjourkedja som innebär att Dorotea ska ta emot dem som insjuknat hastigt i grannkommunerna Vilhelmina och Åsele var tredje vecka. För kommunens del är det billigare att samla all vårdkompetens under ett tak, menar Greger Lindqvist. Därför är tanken att allt som nu finns på sjukstugan i Dorotea som vårdcentral, mödravårdcentral, barnavårdcentral, sjukgymnastik och folktandvård ska flytta till äldreboendet. Men det innebär också att det kommer att krävas en stor utbyggnad.
– Det kommer inte kommunen att stå för. Visst kan vi bygga, men då ska ett långsiktigt hyresavtal skrivas med landstinget, säger Greger Lindqvist.
Allting började med neddragningar inom vården i de flesta kommuner i Västerbotten i början av 2011. Bland annat las Doroteas fyra akutvårdplatser på kommunens sjukstuga ner. Men landstingets besparingar har lett till fördyringar, enligt SVT:s Västerbottensnytt. Köerna till operationer har växt, vilket kostat landstinget 6,5 miljoner kronor extra per år, då patienterna har skickats till andra landsting enligt vårdgarantin. Och patienter som tidigare kunde vårdas på hemortens vårdplatser ligger på sjukhus istället, där en vårdplats kostar tre gånger mycket. Dessutom har sjukresorna ökat.
Ockupationen av Doroteas sjukstuga, som har pågått sedan februari 2012, kommer fortsätta som vanligt. Det säger Simone Granberg, från Doroteaupproret. Hon tycker att politikerna måste ta hänsyn till det rungande ja som blev resultatet av folkomröstningen för lite mer än en månad sedan.
– Vi kämpar för att vården ska återställas till den nivå som rådde i början av 2011. I alla kommuner.
Hon säger att Doroteaupproret är positivt till att kommunen vill samla all vård under samma tak. Men innan det är klart vill ockupanterna att de fyra akutvårdplatserna på sjukstugan öppnar igen.
– När de öppnar avbryter vi ockupationen. Sedan vill vi se ritningar, analyser och ekonomiska kalkyler. Det enda som finns nu är en muntlig avsiktsförklaring, säger Simone Granberg.
Detta har hänt:
Den 1 februari 2012 ockuperas Doroteas sjukstuga sedan de fyra akutvårdplatserna dragits in. Det var en av åtgärderna i ett större sparpaket på 150 miljoner kronor som lett till neddragningar inom vården i hela Västerbottens län.
Sommaren 2012 startar en namninsamlingen för att få till en folkomröstning om vården i länet. I december samma år lämnas underskrifterna, som med god marginal når upp till den nivå som krävs för att få genomföra en folkomröstning.
Den 8 september 2013 hålls folkomröstningen där en majoritet, 88,4 procent, stödjer förslaget att vården i länet ska återställas. Men valdeltagandet når inte upp till landstingets krav på att 50 procent av västerbottningarna måste rösta för att de ska ta hänsyn till resultatet.