Stockholms Fria

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Varför gör ni det här?

– Vi gör det av två orsaker. Dels vill vi visa hur skickliga rullstolsburna är när de möter vardagliga hinder som trappor, rulltrappor, trottoarkanter och kullerstenar. Dessutom vill vi uppmuntra rullstolsburna att bli skickligare genom att träna på sådana moment, säger Johanna Carlbaum Lagerwall som är stiftare av och ordförande i Rullstolsfrämjandet.

Varför är det bra att kunna köra rullstol i trappor?

– Hissar är smutsiga och all smuts kommer på händerna och in i bostäderna. Själv tar jag alltid rulltrappan eller trappan.

Hur lång tid tar det att ta sig runt banan?

– Det tar cirka 20 minuter. Längs banan står det funktionärer. De står inte där för att hjälpa de tävlande utan för att göra människor uppmärksamma på att de måste hålla sig undan när de tävlande kommer med full fart. Gående är inte vana vid att rullstolar kommer i full fart. Men det är skickliga tävlande, så risken att bli påkörd är liten.

Kan vem som helst vara med?

– Inte i år, eftersom det är första gången tävlingen arrangeras. De tio tävlande är inbjudna som är särskilt skickliga rullstolsförare. Men tanken är att alla ska kunna delta i tävlingar i framtiden, även de som inte är rullstolsburna. Ju fler friska gående som blir medvetna om hur vi övervinner hinder vår vardag desto bättre.

Varför är det viktigt att folk blir medvetna om hur ni övervinner hindren?

– Många gående ser rullstolsburna som hjälplösa. De kommer fram och erbjuder sin hjälp. Ibland frågar de inte ens utan kör iväg med rullstolen. Då kan man ramla när man inte är beredd. Jag vet att människor vill vara hjälpsamma, men de som behöver hjälp har ofta en assistent. I annat fall kan man be om hjälp. Allt annat är integritetskränkande.

Vad är första pris i tävlingen?

– Första priset är en sitskate, eller skridskokälke som det också heter. Med den kan en rullstolsburen ta sig fram på is med hjälp av stavar. Den kostar 10 000 kronor, vilket illustrerar hur dyrt det är för en rullstolsburen att utöva en sport.

Kommer fler tävlingar att arrangeras i framtiden?

– Definitivt! Inte bara i Stockholm utan i hela Sverige och i andra länder. Vårt mål är att rullstolsrally i stadsmiljö ska bli en paralympisk gren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu