Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Göteborgs Fria

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Kom ut kommer ut i skönare format

Recension

Kom ut, tidningen för HBT personer har genomgått en minst sagt stor förändring. Den förra mycket engagerade redaktionsledningen har bytts ut till en ny kompetent ledning, och layouten har fått sig en rejäl omgång. Första nummret lockar med temat Inburad –heteronormativitet & andra fängelser. Och precis som förr är innehållet engagerande, upprörande och stärkande. Bland mycket läsvärt kan man exempelvis lyfta fram Hanna Wildows möte med Jwl B från hiphopgruppen Yo mayesty.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Göteborgs Fria

Festival som sätter fokus på texten

På lördag är det återigen dags för Textival. Det är tredje gången som den alternativa litteraturfestivalen anordnas.

– Vi har blivit en kulturpolitisk instans och vi är här för att stanna, säger Katarina Gröndahl, projektledare och en av grundarna av festivalen.

Göteborgs Fria

New Moscow skiter i kritiken

New Moscows känsliga popmusik har spelats i tv-serier som Grey’s Anatomy och One tree hill. De har hyllats i England men på hemmaplan har David Franssons soloprojekt än så länge tagits emot med en kall famn. Nu stiger dock hettan då New Moscow släpper sitt andra album Slow Down.

Göteborgs Fria

Göteborg – en transvänligare stad

I helgen som gick höll transföreningen Full Personality Expression, FPE-S sitt årliga riksmöte i Göteborg. Staden som länge har haft en minst sagt hård attityd mot transpersoner verkar nu sakta bättra sig.

Göteborgs Fria

En varm berättelse om svår ensamhet

Recension

Lars and the real girl skulle kunna vara en mycket sorgsen skildring av en ensam mans desperata försök att hitta kärleken. Kärleken genom en kvinna i plast. Men trots att filmen skildrar en minst sagt annorlunda relation, är filmen en varm skildring av en ung mans sätt att hitta sig själv.

Göteborgs Fria

Sidor

© 2023 Fria.Nu