Göteborgs Fria

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Spektakulära uppträdanden väntar deltagarna och åskådarna i det jubilerande Göteborgsvarvet, som går av stapeln i dag. Clowner utan Gränser är en ny, spännande samarbetspartner för arrangörerna. Organisationen är en ideell biståndsorganisation som skickar clowner och artister till flyktingläger och katastrofdrabbade områden runt om i världen. Syftet är att genom föreställningar, metoder och workshops väcka skratt, hopp och glädje till barn och familjer som lever under svåra förhållanden.

– Pengarna som vi får in i dag kommer att gå till att utveckla Eden Center, ett center för barn med funktionshinder i Rangoon, Burma. Det finns en tradition i Burma där man ser funktionshindrade människor som andra klassens medborgare, vilket gör situationen för funktionshindrade barn svår, säger Kenneth Hotz generalsekreterare för Clowner utan gränser.

Målet för Clowner utan gränser är att få in motorik och glädje till arbetet på Eden Center. De kommer att ordna workshops och föreställningar, samtidigt som de utbildar både barn och ledare som jobbar på centret i cirkus och teatermotorik. Tanken är att få centret att fortsätta med övningar och uppträdanden, även efter att organisationen lämnat dem. Till en början för föräldrar och vänner, men sedan även för en bredare publik.

– Vi tror att uppträdanden hjälper till att uppmärksamma funktionshindrade och samtidigt visa att de kan åstadkomma det som människor utan funktionshinder kan, säger Kenneth Hotz.

I Sverige arbetar Clowner utan gränser med att sprida kunskap om sitt arbete, vilket är anledningen till att de nu ska sprida glädje under Göteborgsvarvet.

– Det här samarbetet känns jätteroligt! Temat på Göteborgsvarvet är tävling, hälsa och folkfest. Eftersom pengarna som Göteborgsvarvet får in går till välgörande ändamål inom friidrotten är det bra att resten av pengarna också går till nyttigheter, säger Bo Edsberg, tävlingsledare för varvet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Göteborgs Fria

Festival som sätter fokus på texten

På lördag är det återigen dags för Textival. Det är tredje gången som den alternativa litteraturfestivalen anordnas.

– Vi har blivit en kulturpolitisk instans och vi är här för att stanna, säger Katarina Gröndahl, projektledare och en av grundarna av festivalen.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu