Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Vi besöker Blå Stället när de är i full färd med att sätta upp utställningen Indigo. Utställningsansvarige Cia Nord, och Lo Birgersson Larsson hänger upp blåa klädesplagg i linor från taket, där stora tyger från Afrika, och delar av Asien samsas om utrymmet.

Utställningen är inte bara en inramning för Blå Ställets 30 årsjubileum utan går även hand i hand med husets vision om att vara en mångkulturell mötesplats. Många människor har redan kommit fram och känt igen de olika tygerna, från länder de besökt eller en gång bott i.

Sandra Fogel, projektledare för 30 årsjubileumet, visar upp lokala konstnärers olika tavlor som pryder de många gångarna i den stora byggnaden.

– Vi hoppas att jubileumsveckan skall locka alla olika åldrar och människotyper. Det händer väldigt mycket, alltifrån bio och smågodis för barn till plåtslöjd i ateljén och uppträdanden på scenen.

Och jubileumet är bara början av en modernare epok, för Blå Stället, som nu är ganska slitet. Framtidsvisionen är att Kulturhuset skall fungera som en ännu starkare mötesplats för det mångkulturella samhället. Första steget är att göra en förstudie och skapa dialog med medborgarna, näringslivet, politiker och andra intresserade för att se hur mycket engagemang, och behov som finns för ett starkare kulturcentrum.

Tom Löyche, projektledare på framtidens kulturhus, beskriver med yviga gester Blå Ställets framtid.

– Folk flyttar från förorten för att komma in till staden, men vi vill vara med och vända på utvecklingen, säger han.

Att kulturhuset ligger i Angered, periferin av staden ser han som något positivt. Det här innebär att kulturhuset är en av broarna som skall utvecklas mellan stadsdelarna. Gunnareds kommun har skapat en guide över Angereds utveckling kallad ”Vision Angered”, med en rad riktlinjer om hur ”Angered skall göras till en attraktiv och långsiktigt hållbar del av Göteborgsregionen”. Det skall bland annat byggas en ny bad och ishall och ett nytt universitet i Hammarkullen. Men dessa planer rimmar illa med de nedskärningarna på 40 miljoner kronor som kommunen nu tvingats att göra.

Kulturen i Angered har märkt av den dåliga budgeten nu när det populära Biblioteket i Blå Stället tvingats att stänga på lördagar.

– Det är den brutala verkligheten vi lever i. Ekonomin blir sämre, men det betyder bara att vi måste utveckla ännu fler kreativa lösningar för att nå vårat mål, säger Tom Löyche.

Utvecklingspengar ska istället sökas genom EU:s strukturfond, som prioriterar en utveckling av jämställdhet, integration och mångfald. Och dessa pengar kommer ge Blå Stället en uppsats av möjligheter, menar Tom Löyche.

Kulturhuset har varit med om tuffa tider förr, värsta gången var under lågkonjunkturen på 1990-talet, då kulturhuset hotades av nedläggning. Då uppstod en stark rörelse emot nedläggningen, med profiler som Carl-Einar Häckner och Sven Wolter i spetsen.

Halva budgeten försvann, men Blå Stället överlevde tack vare kämpaglöden.

En glöd som funnits med från starten 1979. Året då människor andades politik, och kulturhuset fick en politisk prägel.

– I dag står vi inte på de politiska barrikaderna på samma sätt, men det finns en växande och bredare tolkning av vad ett kulturhus är. Här i Angered talas det 120 olika språk och det finns lika många kulturella bakggrunder. Det här påverkar utformningen, säger Tom Löyche.

Jubileumsfesten den 20–26 april inleds med Sven Wolter på berättarkaféet, som berättar om år 1979, och kommer följas åt av en rad uppträdanden, tillbakablickar och framtidsvisioner. Sandra Fogel berättar att en av höjdpunkterna kommer vara 1970-tals proggbandet Träd, Gräs och Stenars uppträdande under lördagen 25 april. Ett band som kan framkalla samma känsla som Blå Stället upplevde vid starten 1979.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Göteborgs Fria

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Festival som sätter fokus på texten

På lördag är det återigen dags för Textival. Det är tredje gången som den alternativa litteraturfestivalen anordnas.

– Vi har blivit en kulturpolitisk instans och vi är här för att stanna, säger Katarina Gröndahl, projektledare och en av grundarna av festivalen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu