Teknik som ger demokrati

Intervju

Han är en ikon för hackare över hela jorden och med hjälp av hans idéer om fri programvara har tusentals programmerare och datoranvändare tagit upp kampen med de stora företagens makt över våra digitala liv. Fria Tidningens Per Andersson träffade Richard M Stallman för ett samtal om fri programvara, demokrati och organisering.

Fria Tidningen

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Argument denna vecka

Detta är grand finale för serien om fri programvara i Fria Tidningen. I alla fall för den här gången. Min förhoppning är att alla vid något tillfälle under seriens gång har hittat någonting relaterat till fri programvara som är intressant. Jag hoppas också att programtipsen har varit intressanta och användbara.

Fria Tidningen

Det demokratiska Debian

Det fria programvaruprojektet Debian är en av de äldsta GNU/Linux-distributiorna. Debian började som en samling program som distribuerades som ett fungerande GNU/Linux-system. Idag är det en av de mest använda distributionerna. Många distributioner använder även Debian som bas, till exempel flera av de som ingår i veckans programtips.

Fria Tidningen

Kreativa digitala allmänningar

Creative commons är en ideell organisation som utvecklat Creative commons fria licenser. Organisationen startades 2001 i USA delvis till följd av ökande problem med copyrightlagstiftningen och delvis inspirerade av de lyckade licenserna för fri programvara som redan utvecklats. Skapande är en remix och utnyttjande av någon annans idé och verk. Digitala allmänningar behövs för att vi kunna utvecklas och skapa ny kultur.

Fria Tidningen

Fria projekt förbättrar 3D-animering

3D-animeringsprogrammet Blenders community har en egen metod för att utveckla programvaran. De skapar filmer och spel, som med sina fria licenser kan inspirera andra att använda programmet.

Fria Tidningen

Från hackers till fri programvara

Fri programvara har med sina rötter i hackerkulturen utnyttjat sin motståndares lagar om copyright och radikalt förändrat förutsättningarna för hur vi i dag kan använda teknik. I vad som höll på att bli en stängd teknokratisk värld där teknik fick ägare har en ansvarstagande gemenskap som värnar människors och teknikens frihet vuxit fram.

Fria Tidningen

Fri programvara i en fri tidning

Några veckor framöver har jag nöjet att vara redaktör för en artikelserie om fri programvara i Fria Tidningen, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har bidragit till fri programvara de senaste fem åren och använt det i ungefär ett decennium.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu