Fördjupning


Per Andersson
Fria Tidningen

Fria projekt förbättrar 3D-animering

3D-animeringsprogrammet Blenders community har en egen metod för att utveckla programvaran. De skapar filmer och spel, som med sina fria licenser kan inspirera andra att använda programmet.

Blender foundation organiserar projekt för att testa och förbättra den fria programvaruvärldens tredimensionella skapande med Blender. Varje projekt bjuder in artister i Blenders community till Amsterdam som får jobba ett år med ett professionellt mål, ett projekt skapat med Blender.

Allt material släpps under en Creative commons-licens.

Första projektet, filmen Elephants dream, hade arbetsnamnet Project orange och påbörjades september 2005 och släpptes mars 2006. Den tio minuter långa kortfilmen var samproducerad med Nederlands instituut voor mediakunst, som utmanade produktionsteamet att skapa en abstrakt historia.

Project peach, andra projektet, startade i oktober 2007 och släpptes april 2008 under namnet Big Buck Bunny. Detta var det första projektet i Blenderinstitutet i Amsterdam. Den tio minuter långa kortfilmen med en stor gosig kanin och tre ettriga gnagare i huvudrollerna är inspirerad av den tecknade serietraditionen.

Tredje projektet, Project apricot, är ett spel. Yo Frankie! påbörjades i februari 2008 och färdigställdes september 2008. Denna gång förbättrades Blenders färdigheter som verktyg för spelskapande. Spelaren kontrollerar den onda gnagaren Frankie som letar i skogen efter andra djur att trakassera.

Det fjärde och senast slutförda projektet är också den tredje filmen i serien. Project durian, sedermera Sintel, startades september 2009 och hade premiär vid Nederländernas filmfestival i slutet av september 2010.

Sintel hade mycket större team och budget, målet var ambitiöst och resulterade i en 15 minuter lång kortfilm som har vunnit mycket uppskattning på internet.

Alla filmer, och spelet, är fria att ladda ner från respektive hemsida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Freedom box

Freedom box-projektets mål är att låta användare återta kontrollen över internet från stater, företag och leverantörer. Genom att samla existerande teknik i ett lättanvänt och billigt format ska detta bli verklighet.

Fria Tidningen

Det demokratiska Debian

Det fria programvaruprojektet Debian är en av de äldsta GNU/Linux-distributiorna. Debian började som en samling program som distribuerades som ett fungerande GNU/Linux-system. Idag är det en av de mest använda distributionerna. Många distributioner använder även Debian som bas, till exempel flera av de som ingår i veckans programtips.

Fria Tidningen

Argument denna vecka

Detta är grand finale för serien om fri programvara i Fria Tidningen. I alla fall för den här gången. Min förhoppning är att alla vid något tillfälle under seriens gång har hittat någonting relaterat till fri programvara som är intressant. Jag hoppas också att programtipsen har varit intressanta och användbara.

Fria Tidningen

Kreativa digitala allmänningar

Creative commons är en ideell organisation som utvecklat Creative commons fria licenser. Organisationen startades 2001 i USA delvis till följd av ökande problem med copyrightlagstiftningen och delvis inspirerade av de lyckade licenserna för fri programvara som redan utvecklats. Skapande är en remix och utnyttjande av någon annans idé och verk. Digitala allmänningar behövs för att vi kunna utvecklas och skapa ny kultur.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu