Fria Tidningen

Miljöpartister kräver vinststopp

Inför miljöpartiets kongress i slutet av maj höjs delade röster om vilken riktning partiet ska ta gällande vinster i skolan. Nio miljöpartister kräver nu att partiet ställer sig bakom ett vinstförbud.

Det var i en debattartikel i Svenska dagbladet i måndags som nio miljöpartister gick ut och uppmanade partiet att sätta ner foten mot vinster i skolan. Bakom artikeln står bland annat partistyrelsens Karin Svensson Smith och riksdagsledamoten Annika Lillemets.

– Skolan är en medborgelig rättighet och ska inte behandlas som vilken vara som helst. När skolor ska marknadsföras blir det fullständigt fel fokus och detta är ett hot mot demokratin. Det här är en viktig fråga för svenska folket och vi måste säga nej till vinstdrift, säger Annika Lillemets.

Hon menar att det har hänt mycket sedan partiet tog ställning för friskolor och sedan reformen infördes år 1992. Då var det viktigt att hjälpa fram alternativa pedagogiker men sedan har utvecklingen gått åt ett håll som givit utrymme för stora vinstdrivande koncerner. Detta kunde man inte förutspå, menar Lillemets, som ser stora faror med att skolor drivs som företag med vinstintresse som riskerar att leda till att man sparar in på lärare och läromedel.

– Vi måste kunna stå emot de starka särintressena som vill tjäna pengar på välfärden. Det finns väldigt starka intressen som vill försvara den här ordningen och det är inget vi får låta oss påverkas av.

Vidare hävdar Lillemets att en majoritet av svenska folket, enligt opinionsundersökningar, är emot vinstdriften och hon tror att rösterna i debattartikeln talar för de flesta inom Miljöpartiet. Men en av dem som inte håller med är partiets före detta språkrör Maria Wetterstrand. I en artikel i Sydsvenskan, från april, skriver hon att frågan om vinst i välfärden lär splittra miljöpartiets kongress i maj. Men hon tycker att ”vinstfrågan är kraftigt överdriven och i längden självreglerande” och att ”den som plockar ut så mycket vinst att verksamheten blir lidande inte kommer att överleva”. Men Lillemets håller inte med om självregleringen.

– Vi måste få bort kund- och marknadstänket. Om jag exempelvis handlar tomater som inte är goda kan jag välja att gå till en annan grönsakshandlare nästa vecka. Det är svårare att byta skola och får helt andra följder om man inte får den utbildning man har rätt till.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin väljer att avstå från att kommentera och hänvisar istället till Helene Öberg som är sammankallande i partistyrelsen.

– När det gäller vårt parti och vad vi tycker så måste senaste kongressen gälla och något förbud mot vinst finns det inget stöd för där, säger hon.

Miljöpartiet ska anta ett nytt partiprogram men det förslag som ligger inför kongressen är samma som röstades fram förra gången. I det förslaget finns alltså inget förbud mot vinstuttag i skolan men däremot ett krav på företagen.

– Vi har föreslagit att man ska skriva in i företagets egna stadgar att syftet är att man inte ska gå med vinst, utan det ska vara god utbildning. Sedan är det upp till de som sitter i styrelsen för bolaget att följa detta och för politikerna som bekostar verksamheten att kontrollera, säger Öberg.

Hon menar att människor i allmänhet tycker väldigt olika om den här frågan och att så även är fallet inom partiet. Men hon vill inte kalla det för en splittring.

– Vi kommer att ha en särskild debatt om den här frågan så det kommer finnas utrymme för diskussion under partikongressen.

Fakta: 

Miljöpartiets kongress hålls den 24–26 maj i Västerås, då bland annat ett nytt partiprogram ska antas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu