• I helgen hålls landsomfattande manifestationer mot vinst i välfärden.
Fria Tidningen

Medvind för Vänsterpartiet i frågan om vinstförbud

Vänsterpartiet har medvind i opinionen. En majoritet av svenskarna stödjer deras förslag om ett vinstförbud i välfärden, visar en ny undersökning.

I helgen hålls landsomfattande manifestationer mot vinster i välfärden, från Luleå i norr till Malmö i söder. Samtidigt visar en ny opinionsundersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten att en majoritet av svenskarna är emot vinster i välfärden. Vänsterpartiet, som är det enda riksdagspartiet som driver frågan, ser ut att ha medvind.

– För oss bekräftar det vad vi har vetat länge, att en majoriteten av väljarna, också de borgerliga väljarna, är emot den politik och privatiseringshysteri som regeringen driver, säger Eva Olofsson (V), vårdpolitisk talesperson.

Vänsterpartiet har valt att göra frågan om vinst i välfärden till sin viktigaste fråga inför valet nästa år. Frågan är om den kommer hamna i skuggan av ungdomsarbetslösheten och jobben?

– Jag tror inte att frågan hamnar i skymundan. Det finns en stark opinion i frågan som kommer göra att den finns med hela tiden fram till valet, säger Eva Olofsson.

Men trots allt är V det enda partiet som driver en så hård linje. Den borgerliga majoriteten tycker inte att det är fel att företag inom vård, skola och omsorg tar ut vinst om de kan upprätthålla kvaliteten. De menar tvärtemot att ett vinstförbud riskerar att minska valfriheten och medborgarnas inflytande. Sverigdemokraterna är också emot ett vinstförbud och vill istället att det ska ställas nationella kvalitetskrav.

Socialdemokraterna tycker inte att vinstintresset ska vara styrande och vill reglera bland annat personaltäthet och personalkostnader för att upprätthålla kvaliteten. De som står närmast V i frågan är Miljöpartiet. I våras röstade MP-kongressen för den hårdare linjen, att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten. Inte att det ska vara ”huvudregeln”, som partistyrelsen föreslog.

– Vi har sagt att vi aldrig kommer ställa upp i en regering som driver samma privatiseringspolitik som nuvarande regering. Socialdemokraterna sätter inte ner foten tillräckligt för att få bort riskkapitalister och oseriösa utförare från välfärden och Miljöpartiet skulle kunna ta ett steg till. Men vi vet att det finns många socialdemokrater och miljöpartister som tycker som oss, säger Eva Olofsson.

Moderaterna tycker liksom Vänsterpartiet att frågan om välfärden är viktig. Men att man löser de utmaningar som finns inom välfärden med att förbjuda vinst, håller de inte med om.

– Vi arbetar istället för att höja kvaliteten inom välfärden så att alla ska kunna känna sig trygga med den välfärd som finns, säger Stefan Dubois, policyhandläggare hos Moderaterna.

Han pekar på att Sifo-undersökningen inte behöver betyda att de har väljarna emot sig i frågan om välfärden. Det beror på hur frågan har ställts.

– Vi vet av andra undersökningar att en stor majoritet av väljarna vill ha möjligheten att kunna välja skola, vårdcentral eller hemtjänst. Det är viktigt att man kan känna sig trygg med både kvaliteten och tillgängligheten inom välfärden.

Vad säger ni till alla de som i helgen är ute och manifesterar mot vinster i välfärden?

– Det är upprörande när det kommer rapporter och vittnesmål om brister i vård, skola eller omsorg. Samtidigt tror vi inte att dessa problem försvinner bara genom ett vinstförbud. Vi kan inte acceptera några missförhållanden inom välfärdsområdet, oavsett om de upptäcks inom privat eller offentligt driven verksamhet.

Fakta: 

Sifos undersökning

”Vinst skall inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg”. Det påståendet bad GP/Sifo 1 000 personer svara på. 57,3 procent svarade att det är ett mycket bra eller ganska bra förslag, 22,9 procent att det är ganska dåligt eller mycket dåligt, 14,3 procent att det varken är bra eller dåligt och 5,5 procent har ingen uppfattning.

Källa: Sifo/GP

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lärarnas riksförbund kräver vinststopp i skolan

Vinst i välfärden

125 miljoner kronor. Så mycket har sex friskolebolag fört ut i koncernbidrag till sina moderbolag, visar en granskning som Lärarnas riksförbund har gjort. Nu kräver de stopp för riskkapitalbolag att äga bolag som bedriver skolverksamhet – ett krav som Socialdemokraterna nu hänger på.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu