Ylva Lundkvist

Inledare


Ylva Lundkvist
Fria Tidningen

Storbankerna tog halva produktionsökningsvärdet

Innan nyår rapporterade Ekot att bankerna var 2012 års stora börsvinnare. Inte undra på. Under bara de tre första kvartalen av året som gått hade bankerna gjort vinster om mer än 60 miljarder kronor. Men så har de också den oslagbara affärsidén, eller ska vi kalla det privilegiet, att skapa pengar och sedan ta betalt för det. Nya pengar skapas när en bank ger ut ett lån, en sanning som inte är allt för känd.

I Sverige råder oligopol i bankbranschen, med fyra storbanker som dominerar marknaden. Med den maktpositionen är det inte heller underligt att en sjättedel av räntan på bolånen i höstas var ren vinst för bankerna. Det innebär, enligt en rapport från Finansinspektionen, att för en kund med ett bolån om två miljoner kronor så blir nära 1000 kronor i månaden av räntebetalningen ren vinst för banken.

För år 2011 vet vi att de fyra storbankerna hade en vinst om 59 miljarder kronor. Det är ett astronomiskt belopp som är närmast ogripbart. För att illustrera skillnaden mellan en miljon och en miljard kan jag ge exemplet att en människa som levt i en miljon sekunder är cirka 11,5 dagar gammal medan en människa som levt i en miljard sekunder är 32 år. Sveriges tillväxt under 2011 var ungefär 125 miljarder kronor. Det betyder att storbankerna lade beslag på nästan halva värdet av den ökade produktionen det året.

Under 2013 räknar regeringen i sin budget med att betala mer än 22 miljarder av skattebetalarnas pengar i ränta på statsskulden. Lägg därtill att staten har förlorade intäkter i och med räntereduktionen på skatten. Pengar som skulle kunna läggas på en vettig sjukförsäkring, en bättre skola, klimatinvesteringar, rustning av miljonprogrammen, att ta emot fler flyktigar eller något annat som faktiskt skulle bidra till ett bättre samhälle. Istället ges miljarderna bort till den allra rikaste eliten.

Det finns anledning att känna sig förbannad. Men det måste givetvis inte vara så här. För den som inte vill förlamas av maktlöshet är steg nummer ett att byta till Sveriges enda räntefria bank, JAK Medlemsbank.

Ett annat steg mot förändring skulle kunna vara att skriva till den riksdagspolitiker du röstade på (förutsatt att du röstade och den du röstade på kom in i riksdagen) eller till Anders Borg, Magdalena Andersson, Per Bolund eller någon annan politiker med ansvar för ekonomifrågor. Säg till dem att du tycker att nya pengar borde skapas utan räntekrav av riksbanken och sedan distribueras via riksdagen istället för dagens galet orättvisa system.

Ytterligare en god idé är att gå med i en bytesring, lokal valuta eller tidsbank. Om inte något liknande redan finns i ditt närområde så kan du starta det. Så kan känslan av att ha blivit lurad, utnyttjad och vara maktlös förbytas till en härlig känsla av kreativitet, solidaritet och jävlar anamma.

Fakta: 

<h2>Ylva försöker undvika att betala ränta genom att inte ta några lån. Tyvärr tvingas hon ändå betala på andras lån genom priset på saker hon köper och via skatten.</h2>

ANNONSER

© 2022 Fria.Nu