Fria Tidningen

Fixa godaste äppelmusten hemma

Egna vinteräpplen eller inte, ser du dig omkring hittar du snart ett äppelträd på allmän mark att plocka ifrån. Fria ger dig tips på hur du tar hand om äppelskörden.

Många är vi som faller under kategorin äppelvän, som gillar att lära sig mer om dem, vilka sorter det finns, hur träden ska skötas, hur man kan ympa. Därtill gäller det förstås att ta hand om skörden. Ett tips är att se till att ha äppelträd av flera olika sorter, så att du sprider ut under vilken tid på sensommaren, hösten och vintern som de olika sorterna är som mest lämpliga att äta.

Med äpplen ska man handskas som man handskas med färska ägg. De ska naturligtvis plockas ned från träden, varsamt, när de lätt släpper sitt fäste.

Jag lägger mina i banankartonger som jag förvarar inne i en oanvänd lagård under tjocka filtar och täcken. Detta funkar även om det är riktigt kallt ute, då marken under lagården aldrig tjälar. Nämnas ska att det är i Småland. Har du tillgång till en jordkällare är det förstås ännu bättre. Äpplena mår bra av att temperaturen är jämn och så nära nollstrecket som möjligt, fast på plussidan då förstås. Min förvaring av äpplen i min lagård gav mig fin skörd fram till i maj i år.

Utöver att förvara de färska äpplena rätt går det ju att göra så mycket mer med dem för att bevara dem i olika former. Torkning och mustning är de metoder som jag helst förädlar äpplen med.

 

Torka äpplen

Skär upp äpplena i klyftor och lägg ut på nät, så kallade torkollor. De ser ut som ett myggfönster. Jag staplar mina ollor ovanpå varandra med en liten träbit emellan. Sedan klär jag in sidorna med ett tätvävt tyg och under den nedersta ollan som jag låter bäras upp av två pallar, sätter jag en torkfläkt. Viktigt är att tyget verkligen täcker alla ollornas sidor och når ända ner till golvet så att all varmluft från fläkten stiger uppåt genom ollorna.

Det går på en dag att få äppelringarna precis lagom torra. De ska ha kvar sin seghet, så att de blir goda att äta så som de är. Torkar du dem för mycket, vilket är väldigt lätt, blir de tråkiga att äta. Det är en avvägning, men de klarar ur hållbarhetsaspekt att ha mer vätska kvar i sig än vad man först tror. Förvaringen sker i stora burkar av glas eller rostfritt stål, men även papperspåsar går bra.

 

Äppelmust

Börja med att krossa äpplena som du sedan pressar genom en silduk. Det här kräver, om du vill göra en någorlunda mängd, en maskinell utrustning. Men mycket går att göra på egen hand i juicemaskiner som går att köpa för en inte alltför stor peng. Själv har jag valt en så kallad slowjuicer. Den roterar sakta och därmed förs inte lika mycket syre in i processen, vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt.

När du har din must klar kan du välja mellan två sätt att förvara den som inte kräver konserveringsmedel, antingen att frysa eller pastörisera. Jag väljer att frysa och använder mig då av tomma kartonger med skruvkork från juice och mjölk.

Om man inte har möjlighet att frysa så mycket must på en och samma gång är pastörisering ett bra alternativ. Då hettar du upp musten till 70–75 grader under en kvart och sedan häller upp den på väl rengjorda, skållade flaskor som vakuumförsluts.

Att vakuumförsluta innebär helt enkelt att man fyller flaskan ända upp så det nästan rinner över lite och så sätter man på korken direkt. Även korken ska vara skållad. Ett alternativ till skållning är att värma upp i ugnen i 100 grader i en kvart. När flaskorna är fyllda med den varma drycken ska de svalna sakta, gärna under en filt, innan de slutligen sätts i ett kallt och mörkt utrymme, gärna en matkällare eller ett kallskafferi.

Musten är hållbar i kylskåp cirka fem dagar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Må bättre med raw food

Hösten är snart här och risken att drabbas av diverse infektioner ökar. Testa Nina Anderssons raw foodrecept och du laddar kroppen med vitaminer och kan gå stärkt in i hösten.

Fria Tidningen

Frossa i nyttiga bönor

Bönor och linser är rika på protein och innehåller också mycket fibrer, mineraler och b-vitaminer. Vinnaren i nyttighetsligan är sojabönan.

Fria Tidningen

Baka utan ägg – javisst!

Trodde du att du måste ha ägg i sockerkakan eller pannkakorna? Tänk om! Att baka utan ägg är enkelt och djurvänligt. FRIA:s vegankock Nina Andersson lär dig hur.

Fria Tidningen

Dags att skörda!

Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.

Fria Tidningen

Guide till den bästa midsommarmaten

En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu