Dags att skörda!
Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.
Att ångkoka grönsaker är ett skonsamt tillagningssätt som behåller smak och näring bra. Passar fint för färska bondbönor, mangoldblad och stjälkar, rotsaker i bitar och skivad zucchini. Servera gärna de ångande heta grönsakerna med ett kryddsmör på 50 g mjölkfritt margarin, 1/2 krm salt, en nypa svartpeppar, 1 tsk finhackad gräslök och 1 tsk finhackad persilja. Eller ringla olivolja eller kallpressad rapsolja och flingsalt på grönsakerna.
Att ugnsbaka grönsaker och rotsaker tar fram mycket smak och ger en fin yta. Fänkål skivar du på längden (behåll rot och stjälkar) och blandar med rapsolja eller olivolja, några halverade vitlöksklyftor, ett stänk anisfrön, rivet citronskal och havssalt. Lägg ut i ett lager i en ugnsform och baka i 225 grader tills de är mjuka och fått fin färg, 10-15 min. Pressa över färsk citron och servera. På samma sätt kan du ugnsrosta blomkålsbuketter, ca 10 min.
Majskolv gnuggar du in med rapsolja blandat med pressad vitlök samt salt (gärna rökt salt), baka 10-15 min i 225 grader, vänd nån gång.
Bästa skördesoppan får du om du fräser ihop morotsslantar, palsternacksslantar, skivad purjolök och skivad zucchini. Häll på kokande vatten och grönsaksbuljong samt färska bondbönor. Låt koka upp och sjud tills grönsakerna är precis mjuka. Tillsätt grovstrimlade mangoldblad den sista minuten. Servera med en klick hemmagjord pesto (mixa ihop 2 vitlöksklyftor, 4 msk mandel eller solrosfrön, 3 dl färsk basilika, 2 dl färsk persilja, 1 krm salt och 4-5 msk olivolja).
Dinkel- & grönsakspilaff, 3–4 portioner
2 stora färska tomater, halverade och skivade
2 vitlöksklyftor
finrivet skal av 1/2 citron
1 kvist rosmarin
1/2 grönsaksbuljongtärning
ca 1 tsk havssalt
3 1/2 dl dinkel- eller matvete
4 dl vatten
1/2 fänkål, tunt klyftad på längden
100 g zucchini, skivad
100 g färska bondbönor (400 g baljor)
75 g mangoldblad, grovt strimlade
2 msk färsk basilika, strimlad
Fräs tomat och vitlök i rapsolja några minuter. Tillsätt rosmarin, citronskal och buljong, rör om. Häll på vete och vatten och låt koka upp. Sjud tills vetet är mjukt. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs.
Fräs under tiden fänkål i olja tills den är nästan mjuk, tillsätt zucchinin mot slutet. Förväll bondbönorna 5 min i saltat vatten. Tryck eventuellt ut bönorna ur skalet. Tillsätt alla grönsaker samt basilika, salt och svartpeppar till vetet och blanda väl. Låt stå några minuter. Smaka av. Servera gärna med citron, ugnsbakad majskolv samt pesto (recept ovan) utrörd i lite sojayoghurt.
Björnbärskaka med smultopping
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk rapsolja
2 1/2 dl sojamjölk
2 1/2 dl björnbär
Smultopping:
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk rårörssocker
75 g mjölkfritt margarin
Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner olja och sojamjölk. Vispa ihop några minuter. Häll i en smord, ströbröad rund kakform, strö på björnbären och toppa med smuldegen. Grädda i 175 grader 25 minuter. Höj värmen de sista fem minutrarna om kakan behöver färg. Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Låt kakan svalna innan du tar av kanten och serverar, gärna med soja- eller havrevispgrädde eller glass.
Säsongsmat
Titta i en säsongskalender för att få reda på när det är smartast att äta olika grönsaker. I september finns bland andra dessa grönsaker/frukter listade:
Blomkål
Broccoli
Dill
Fänkål
Gurka
Haricots verts
Jordärtskocka
Kålrot
Lök
Majs
Mangold
Morötter
Palsternacka
Persilja
Pumpa
Purjolök
Päron