Guide till den bästa midsommarmaten
En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!
Läskande fläderdrink
Blanda flädersaft med sockerdricka eller kolsyrat vatten samt frysta hallon eller jordgubbar och färska limeskivor.
Snäll mot sillen x 2
Senapsaubergine
1 stor aubergine (350-400 g)
Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
ca 1,5 dl vatten
1 dl hackad dill
Skär auberginen i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå kallt minst några timmar, gärna över natten.
Sillig tofu
350 g naturell fast tofu
Dressing:
2 msk dijonsenap
3 krm socker
2-3 krm salt
1 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
2 msk hackad dill
lite svartpeppar
några krossade kryddpepparkorn
Grönsaker:
fänkål
1 liten morot
1 msk kapris
2 msk hackad persilja
1/2 rödlök
Skär tofun i tärningar. Vispa ihop dressingen och slå över tofun. Tillsätt tunt skivad fänkål och morot samt kapris och persilja. Låt gärna stå några timmar eller över natten. Tillsätt skivad rödlök strax före serveringen.
Färskpotatis
Koka ett rejält gäng färskpotatis i saltat vatten tillsammans med en stor dillkvist.
Servera med sour supreme, naturell sojayoghurt (krydda gärna med lite örtsalt, färsk citron och gräslök) eller dillpesto.
Dillpesto
2 dl hackad dill
2 dl färsk persilja (stjälkar kan också användas)
1/2 dl mandel, valnötter eller solrosfrön
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1/4 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
ca 1 krm salt
några stänk grov svartpeppar
Rosta gärna nötterna i en torr stekpanna eller ugn. Mixa dem sedan fint i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en sås, tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock och mixern inte går runt. Smaka eventuellt av med mer salt.
Grönt & rött
Servera en skål sallat till maten, blanda olika gröna och röda sallatssorter och blad, tillsätt gärna solrosskott eller ärtskott. Rädisor, grön sparris och hackad gräslök är andra gröna måsten.
Jordgubbar
Servera jordgubbarna med vegansk visp (Soyatoo eller Gogreen) eller vegansk vaniljglass.
Rabarbermazariner ca 25 st
Deg:
200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
1/2 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
Rabarberkräm:
7,5 dl skivade rabarber
1/2 dl socker
Mandelfyllning: 400 g mandelmassa
100 g mjölkfritt margarin
1/2 dl havregrädde
gärna några rivna bittermandlar
Glasyr:
2,5 dl florsocker
1,5–2 msk saft (gärna rabarber)
Till degen: Rör ihop margarin och socker, gärna med elvisp. Arbeta in mjöl och bakpulver med fingrarna till en smulig deg, rör ner vattnet och rör snabbt om. Tryck ut degen i mazarinformar eller aluminiumformar, 25–27 st.
Koka försiktigt ihop rabarber och socker tills rabarberna är mjuka, rör ofta så det inte bränns.
Mixa ihop mandelfyllningen i en matberedare.
Klicka ut en liten sked rabarber i formarna och lägg sedan på en sked mandel, platta till ytan med en sked som du först doppar i vatten.
Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna. Rör ihop glasyren och bred på. Låt stelna.