Fria Tidningen

Guide till den bästa midsommarmaten

En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!

Läskande fläderdrink

Blanda flädersaft med sockerdricka eller kolsyrat vatten samt frysta hallon eller jordgubbar och färska limeskivor.

Snäll mot sillen x 2

Senapsaubergine

1 stor aubergine (350-400 g)
Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
ca 1,5 dl vatten
1 dl hackad dill

Skär auberginen i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå kallt minst några timmar, gärna över natten.

 

Sillig tofu

350 g naturell fast tofu
Dressing:
2 msk dijonsenap
3 krm socker
2-3 krm salt
1 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
2 msk hackad dill
lite svartpeppar
några krossade kryddpepparkorn

Grönsaker:
fänkål
1 liten morot
1 msk kapris
2 msk hackad persilja
1/2 rödlök

Skär tofun i tärningar. Vispa ihop dressingen och slå över tofun. Tillsätt tunt skivad fänkål och morot samt kapris och persilja. Låt gärna stå några timmar eller över natten. Tillsätt skivad rödlök strax före serveringen.

 

Färskpotatis

Koka ett rejält gäng färskpotatis i saltat vatten tillsammans med en stor dillkvist.
Servera med sour supreme, naturell sojayoghurt (krydda gärna med lite örtsalt, färsk citron och gräslök) eller dillpesto.

 

Dillpesto

2 dl hackad dill
2 dl färsk persilja (stjälkar kan också användas)
1/2 dl mandel, valnötter eller solrosfrön
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1/4 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
ca 1 krm salt
några stänk grov svartpeppar

Rosta gärna nötterna i en torr stekpanna eller ugn. Mixa dem sedan fint i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en sås, tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock och mixern inte går runt. Smaka eventuellt av med mer salt.

 

Grönt & rött

Servera en skål sallat till maten, blanda olika gröna och röda sallatssorter och blad, tillsätt gärna solrosskott eller ärtskott. Rädisor, grön sparris och hackad gräslök är andra gröna måsten.

 

Jordgubbar

Servera jordgubbarna med vegansk visp (Soyatoo eller Gogreen) eller vegansk vaniljglass.

 

Rabarbermazariner ca 25 st

Deg:
200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
1/2 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten
Rabarberkräm:
7,5 dl skivade rabarber
1/2 dl socker
Mandelfyllning: 400 g mandelmassa
100 g mjölkfritt margarin
1/2 dl havregrädde
gärna några rivna bittermandlar
Glasyr:
2,5 dl florsocker
1,5–2 msk saft (gärna rabarber)

Till degen: Rör ihop margarin och socker, gärna med elvisp. Arbeta in mjöl och bakpulver med fingrarna till en smulig deg, rör ner vattnet och rör snabbt om. Tryck ut degen i mazarinformar eller aluminiumformar, 25–27 st.

Koka försiktigt ihop rabarber och socker tills rabarberna är mjuka, rör ofta så det inte bränns.

Mixa ihop mandelfyllningen i en matberedare.

Klicka ut en liten sked rabarber i formarna och lägg sedan på en sked mandel, platta till ytan med en sked som du först doppar i vatten.

Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna. Rör ihop glasyren och bred på. Låt stelna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Må bättre med raw food

Hösten är snart här och risken att drabbas av diverse infektioner ökar. Testa Nina Anderssons raw foodrecept och du laddar kroppen med vitaminer och kan gå stärkt in i hösten.

Fria Tidningen

Baka utan ägg – javisst!

Trodde du att du måste ha ägg i sockerkakan eller pannkakorna? Tänk om! Att baka utan ägg är enkelt och djurvänligt. FRIA:s vegankock Nina Andersson lär dig hur.

Fria Tidningen

Dags att skörda!

Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.

Fria Tidningen

Möt sommaren med grillat!

Med värmen och sommaren kommer grillfesternas läckerheter fram. Många grönsaker går utmärkt att grilla, godast blir de penslade med en smakrik marinad. Tofu, kokta sojafiléer och färdigköpta sojaprodukter funkar också fint på grillen.

Fria Tidningen

Fixa godaste äppelmusten hemma

Egna vinteräpplen eller inte, ser du dig omkring hittar du snart ett äppelträd på allmän mark att plocka ifrån. Fria ger dig tips på hur du tar hand om äppelskörden.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu