Fria Tidningen

Må bättre med raw food

Hösten är snart här och risken att drabbas av diverse infektioner ökar. Testa Nina Anderssons raw foodrecept och du laddar kroppen med vitaminer och kan gå stärkt in i hösten.

Raw food är en hälsosam, energigivande diet bestående av grönsaker, frukt, bär, nötter, frön, alger, örter och groddar som inte tillagas alls, eller upphettas till mer än 40 grader. På så sätt behåller maten maximalt med vitaminer, mineraler och enzymer.

Råa grönsaker är en viktig del i raw food-kosten och är så mycket mer än isbergssallat och rivna morötter.

Gör färgsprakande grönsallader med färsk spenat eller romansallad, solrosskott eller groddar, gul paprika, rädisor, sockerärter, avokado och rödlök. Piffa upp salladen med färska örter och ätbara blommor.

Hårda grönsaker, som rotsaker (morot, rödbeta, sötpotatis, palsternacka, majrova, kålrabbi), vitkål, rödkål och pumpa blir goda finstrimlade och marinerade i en dressing av kallpressad rapsolja, citronsaft, havssalt och färska örtkryddor.

Andra goda dressingar och dipsåser till grönsaker är pesto (mixa ihop färsk basilika, mandel, kallpressad rapsolja och havssalt samt lite rivet citronskal och en vitlöksklyfta), guacamole (avokado, citronsaft och havssalt) eller en dip/röra på mixade nötter eller mandlar samt örter (se recept på cashewdip nedan).

Nötter är också användbara mixade till färser med kryddor och tomat. Servera till spagetti som i raw food-världen görs av tunna långa strimlor morot och zucchini.

Färska frukter, bär, mandel, nötter och torkad frukt utgör grunden i raw food-desserter. I stället för socker sötas desserterna med agavesirap, lönnsirap eller torkad frukt.

Noristrutar med avokadofyllning
4 stycken

1 avokado
1 skiva tomat, fint tärnad
1 krm havssalt
1/2-1 tsk citronsaft
en nypa cayenne
5 cm morot
5 cm gurka eller zucchini
4 strimlor paprika
några ruccolablad, solrosskott eller grönsallat
1 orostat noriark

Mosa avokadon med citron, salt och cayenne, blanda i tomaten.

Strimla morot och gurka eller zucchini i 5 centimeter långa tändsticksstrimlor.

Skär noriarken så du får 4 kvadrater. Lägg några strimlor morot, gurka och ruccolablad i ena hörnet av varje noribit, så grönsakerna sticker ut lite. Lägg på en matsked avokado och rulla sedan ihop noriarket runt fyllningen så den formar en strut. Fukta kanterna av noriarket med lite vatten eller citron så den blir följbar.

 

Rödbets- & valnötsbollar
ca 10 stycken

1 1/4 dl valnötter
1 tsk krossade linfrö
1 rödbeta, 100 g, finriven
1/2 liten morot, finriven
2 msk finriven rotselleri
1/2 msk finhackad färsk ruccola
ca 1 krm havssalt

Finriv rotsakerna, lägg i en sil och pressa ut vätskan. Mixa valnötterna i en matberedare, tillsätt linfröna, grönsakerna, ruccola och salt, forma till en smet och smaka av. Rulla till 10 små bollar.

 

Grönsallad med fänkål & citronette

3 stora blad romansallad eller 2 nävar babyspenat
1/2 liten rödlök
1/2 liten fänkål
2 msk färsk basilika eller ruccola
1/2 msk färsk citronsaft
1 msk kallpressad rapsolja
1 krm havssalt

Rör ihop citron, olja, havssalt och finhackade örter. Strimla fänkålen tunt och blanda med dressingen, låt stå en stund. Tillsätt vid serveringen grovriven sallat och finskivad rödlök.

 

Cashewnötsdip

1 dl cashewnötter
2 tsk citronsaft
1/2-1 krm havssalt
3-4 msk vatten
1 msk finhackad gräslök

Blötlägg gärna cashewnötterna några timmar eller under natten. Låt rinna av och mixa allt utom gräslöken fint. Rör ner gräslöken, smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Tips! Cashewnötsdippen kan smaksättas med andra färska örtkryddor som basilika, timjan, dragon eller koriander.

 

Blåbärspaj
3 port

Botten:
1 dl mandel
3 färska dadlar
1/2 msk linfrö, finmalda
1-2 tsk vatten

Fyllning:
1 dl cashewnötter
en nypa vaniljpulver
1 dl färska blåbär
1-2 tsk agavesirap
1/2 msk vatten

Topping:
1 dl färska blåbär
agavesirap

Blötlägg gärna mandeln över natten. Låt rinna av. Mixa ihop mandel, dadlar, linfrö och vatten till en fin blandning. Tryck ut i en liten pajform (14 centimeter i diameter). Ställ kallt en stund.

Mixa ihop fyllningen till en slät blandning, häll i pajskalet. Garnera med resten av blåbären. Ringla på lite mer agavesirap precis innan servering.

Tips! Blåbären kan ersättas av andra färska bär och frukter som jordgubbar, nektarin, persika eller mango.

Fakta: 

Ninas lästips:

Boken Raw food på svenska av Erica Palmcrantz är den mest kända svenska boken.

Några bloggar att kolla in:

http://www.rawfoodrecept.com/

http://eaniegreenie.wordpress.com/

http://loveggie.blogspot.com/ (inte bara raw food dock, men många bra raw food-tips)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Baka utan ägg – javisst!

Trodde du att du måste ha ägg i sockerkakan eller pannkakorna? Tänk om! Att baka utan ägg är enkelt och djurvänligt. FRIA:s vegankock Nina Andersson lär dig hur.

Fria Tidningen

Dags att skörda!

Nu svämmar grönsakslanden över av allehanda skördemogna grönsaker. Bondens marknad, gårdsbutiker och ekologiska butiker har just nu bra tillgång på höstens bästa grönsaker. Passa på och njut av grönsakssopppor och grytor på färska grönsaker. Kocken Nina Andersson bjuder denna vecka på dinkel- och grönsakspilaff.

Fria Tidningen

Guide till den bästa midsommarmaten

En inledande drink på fläder, följt av traditionell midsommarmat: färskpotatis, (snäll mot) sill och fräscha grönsaker. Jordgubbar till efterrätt förstås och en liten rabarberbakelse till kaffet. Frias egen vegankock Nina Andersson önskar en glad midsommar med massa god mat!

Fria Tidningen

Möt sommaren med grillat!

Med värmen och sommaren kommer grillfesternas läckerheter fram. Många grönsaker går utmärkt att grilla, godast blir de penslade med en smakrik marinad. Tofu, kokta sojafiléer och färdigköpta sojaprodukter funkar också fint på grillen.

Fria Tidningen

Fixa godaste äppelmusten hemma

Egna vinteräpplen eller inte, ser du dig omkring hittar du snart ett äppelträd på allmän mark att plocka ifrån. Fria ger dig tips på hur du tar hand om äppelskörden.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu