Recension


Litteratur
Manne gräver ett hål
Författare Kalle Carmback, Mats Eriksson, My Engström Renman
Förlag B. Wahlströms

Fria Tidningen

Sandslott som symbolbärare

Debuten Manne gräver ett hål av Kalle Carmback (text), Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) är en av höjdpunkterna i sommarens bilderboksutgivning. De fyndiga bilderna, i vilka det gång efter annan går att göra nya upptäckter, är minst lika viktiga som texten.

Manne och hans pappa åker till stranden för att svalka sig en mycket varm sommardag. Men när de kommer fram har det hunnit bli molnigt och glasskiosken är stängd. Då föreslår pappa att de ska bygga världens största sandslott! Pappa gräver och fixar och vill helst göra allt själv. Manne kan väl gräva ett hål istället? Och det gör han. Först av ilska, sedan för att det är så spännande i hålet. Till sist får pappa komma ner för att hjälpa honom. Tillsammans bygger de en spektakulär trappa som tar dem upp ur hålet.

Sandslottet är fantastiskt i sin utformning. Det illustrerar inte bara pappans vision om vad han önskar kunna åstadkomma, utan problematiserar även den vuxnas svårighet att släppa kontrollen och låta barn delta på sina egna villkor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rörande om tomheten efter farfar

Recension

Både barn och vuxna kan ha svårt att veta hur man ska gå vidare när man förlorat någon man tycker mycket om. Erika Hedmans debut Den finaste skatten är rörande vacker och hoppfull.

Fria Tidningen

Fängslande bli sams-bok

Recension

En riktigt bra vän är det bästa som finns! Det jobbigaste är när man känner sig ensam och kompisen inte är där. Mitt hjärta hoppar och skrattar är en kapitelbok med svartvita illustrationer, omöjlig att lägga ifrån sig för såväl en sexåring som den vuxna läsaren.

Fria Tidningen

Vilse i 12-årsåldern

Recension

Att vara tolv år innebär för de flesta en känsla av vilsenhet och ensamhet och ett sökande efter kärlek. Två böcker som tar avstamp i komplexiteten att gå från barn till tonåring är Månfågel och Den första flickan skogen möter.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu