Död, makt och längtan skildras för barn
Beatrice Jansson tipsar om sommarläsning för barn och unga. I många gör sig en frånvarande vuxenvärld påmind: Föräldrar som dricker för mycket, som reser bort, som blir skadade eller som bara inte har tid.
14
Av: Alexandra-Terese Keining
Förlag: Lilla Piratförlaget
Att vara 14 år innebär en kamp för de flesta, särskilt utan en närvarande och förstående vuxen. De vi möter i 14 går på samma skola och har inte nödvändigtvis mer gemensamt än så, men alla brottas med sina egna livsvillkor, hemligheter och drömmar. Under några dagar accelererar omständigheterna de lever under, några av ungdomarnas liv flätas samman, andras löper parallellt.
Alexandra-Terese Keinings romandebut är något av en ungdomsthriller som håller läsaren i ett stadigt grepp från början till slut.
Vad är det med Billies pappa, hur långt är Fredrik beredd att gå för att bli omtyckt och kommer Mathilda acceptera sig själv? De kärnfulla personpresentationerna ger en glimt av den ganska sorgsna verklighet de lever i, men alla frågor kan inte besvaras. Författaren har gjort ett nerslag i några ungdomars liv, det är tuff läsning.
Sarajevo 1000 dagar – jag, Alma
Av: Anna Nilsson Spets
Förlag: Vombat förlag
Jugoslavien splittras och när belägringen av Sarajevo inleds befinner sig den unga Alma mitt i staden. Det blir den längsta belägringen i modern historia och läsaren får följa läkarstudenten när hon både kämpar för att överleva och för att rädda andra.
Anna Nilsson Spets andra del i trilogin Hållplats Sverige är en målande och medryckande skildring av hur det kan vara att leva mitt i ett krig.
Almas familj bor i en by utanför Sarajevo, men hon väljer att vara i staden för att kunna fortsätta sin utbildning, men när universitetet stänger och hennes närmaste vän dör får hon klara sig själv. Hon överlever en dag i taget och kryssar mellan journalister med skyddsvästar och krypskyttar på väg till sjukhuset där hon hjälper till.
Sarajevo 1000 dagar – jag, Alma är en viktig berättelse.
Sist jag var som lyckligast
Av: Rose Lagercrantz och Eva Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Ibland händer det som inte får hända. Det är Dunnes sista dag i årskurs ett och hon har precis kommit på hur boken om hur lycklig hon är ska sluta när det knackar på dörren och hon blir utkallad i korridoren.
Dunnes pappa har blivit påkörd och är på sjukhus. Han är allvarligt skadad, men Dunne vill absolut träffa sin pappa, och som tur är svarar han när hon uppfodrande pratar till honom vid hans säng.
Dunne får bo hemma hos mormor och morfar över sommaren och när det blir bestämt att hon ska följa med till bästisen Ella Fridas sommarö känner hon att det börjar pirra i kroppen igen. Nu vet hon hur hennes bok ska sluta.
Sist jag var som lyckligast är tredje delen om Dunne och hennes värld, om glädjen i att ta hål i öronen och om snälla och retsamma klasskamrater. Men framför allt är det en stark berättelse om betydelsen av att ha människor runt omkring sig som man litar på och som ger kärlek tillbaka.
I morgon är allt som vanligt
Av: Lina Stoltz
Förlag: Rabén & Sjögren
Varför är det så svårt att berätta att man har en förälder som dricker för mycket? Lilian, vars mamma har problem med alkohol, ser inget annat val än att kämpa sig igenom de svåra perioderna, hon vet att det oftast blir bättre sen eller som titeln lyder – I morgon är allt som vanligt.
Lilian är 11 år och bor tillsammans med sin storasyster och mamma, den äldre brodern är utflyttad men är ett fint stöd för systrarna.
När Lilian blir vald till klassens lucia blir hon stolt men vet inte om hon vågar, tänk om mamma kommer full till luciaframträdandet.
Det är en klok skildring som rymmer många perspektiv om en vardag som tyvärr alltför många barn kan känna igen sig i. Barnen blir lämnade med varandra och tidvis en skamfull vuxen, men framförallt med en stark längtan efter den förälder de bara ser när hen är nykter.
Otis längtar
Av: Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson
Förlag: Natur & kultur
Det kan vara jobbigt, men också lite mysigt, att längta efter någon. När Otis pappa reser bort är till och med tofflorna ledsna, Otis fyller inte ut dem. Pappas stol är ensam, men pappas kudde luktar gott och Otis är fin i pappas morgonrock och får mycket plats i sängen.
Nallen är ledsen för Dockan for till Kina. Otis och Nalle väntar och längtar tillsammans. Under tiden bygger de en koja att mysa i.
Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavssons tredje bok om Otis, en känslofull, omhändertagande och påhittig pojke, är lika finstämd och träffsäker i både text och bild som de tidigare. Som tur är kommer Dockan och pappa hem samtidigt, då blir det kalas med legokakor i kojan.
Grodornas drottning får inte väta sina fötter
Av: David Cali och Marco Somà
Förlag: Alvina förlag
Ett valår som 2014 kan Grodornas drottning får inte väta sina fötter komma väl till pass i diskussioner med barn om vad makt och ansvar är. Vem eller vilka bestämmer vad? Varför? Vad innebär det och när upphör makten?
Vid groddammen är allt som vanligt tills en groda hittar något som ser ut som en krona. Hon sätter den på huvudet och de andra grodorna utropar henne till sin drottning. Nu behöver hon inte fånga sina egna flugor och hon kan befalla andra att lyda henne. Några ifrågasätter den utropade drottningens makt men rådgivarna är måna om att upprätthålla hennes ställning.
David Cali har skrivit en träffsäker bok om ett alltid lika aktuellt ämne som tillsammans med Marco Somàs charmiga och noggrant utförda illustrationer blir en fullträff.
Ordningen återställs när kronan faller av vid en dyktävling och grodorna vägrar att lyda den nu före detta drottningen. Vilka symboler som ger makt i olika sammanhang och hur tillfälliga de är varierar över tid, men att de har inflytande över oss är ett faktum.
Flickan från långt borta
Av: Annika Thor och Maria Jönsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Hur öppen är jag för det oväntade när det plötsligt händer? Frågan tränger sig på när Den Gråa i Flickan från långt borta tvekar att ge flickan hjälp och närhet trots hennes uppenbara behov av detta.
Den Gråa lever ett behagligt liv i ensamhet när en flicka knackar på dörren, det är en kylig och snöig kväll och hon får knacka tre gånger innan Den Gråa öppnar. Hemma är det ingen som kan ta hand om henne längre och nu behöver hon en ny gemenskap, berättar hon.
Annika Thors poetiska text om rädslan att våga möte det okända och Maria Jönssons uttrycksfulla och i sig själva starka bilder skapar tillsammans en lustfullhet i sorgsenheten.
När Den Gråa ger efter, släpper in flickan och vågar acceptera det ömsesidiga behovet uppstår en längtan efter tillhörighet. Tillsammans skapar de gemensamma drömmar och nya möjligheter.
Judit och tant Harriet
Av: Charlotta Lannebo
Förlag: Rabén och Sjögren
Många har barndomssomrar som de minns genom ett alldeles särskilt skimmer. Sommaren med tant Harriet är garanterat en sådan för Judit. Charlotta Lannebo har skapat en tuff och självständig tjej, så när pappa bara ägnar sig åt att snickra hela deras gemensamma sommar på landet tar Judit med sig hunden Kubben ut på äventyr.
I vad de tror är en övergiven gård bor tant Harriet. Hon är 96 år och har bestämt sig för att dö till hösten, men tillsammans får Judit och tant Harriet en spännande sommar.
Tant Harriet har varit med om det mesta, sprängt guld i Alaska, varit sjöman och som hotellpianist i Casablanca spelade hon i två dygn utan avbrott. Judit och tant Harriet är den roligaste, tokigaste och samtidigt den varmaste berättelse jag läst på länge.
Förutom ett löpande samtal om den oundvikliga döden plöjer de åkern med en gammal traktor, tjuvrider barbacka om natten och ger sig ut på vildsvinsjakt, utan att skjuta några djur. Samtidigt måste Judit använda sig av finurliga vita lögner för att hålla pappa ovetandes, tant Harriet måste nämligen hållas hemlig.