Recension


Litteratur
Den finaste skatten
Av Erika Hedman
Förlag Kabusa böcker

Fria Tidningen

Rörande om tomheten efter farfar

Både barn och vuxna kan ha svårt att veta hur man ska gå vidare när man förlorat någon man tycker mycket om. Erika Hedmans debut Den finaste skatten är rörande vacker och hoppfull.

När Marta hälsar på farmor slås hon av tomheten efter farfar. Förra sommaren gjorde han en skattjakt i skogen åt henne, det var sommarens höjdpunkt. Nu när hon är ute och leker ser hon farfar komma gående, och han har gjort en ny skattjakt. Ledtrådarna tar henne till hjortronmyren, bäcken och den krokiga björken. Därifrån ser hon något som blänker i mossan. Farfars munspel, skatten! Det låter vackert när hon spelar på det. Men när hon är tillbaka i stugan är fickan tom.

När farmor sover smyger Marta ut igen. Hon frågar farfar hur han kan både finnas och inte finnas på samma gång. Han visar platsen där isen brast och Marta förstår att hon kan drömma fast hon är vaken.

Den förtröstansfulla texten med Erika Hedmans livsbejakande och känsliga foton känns som bomull för själen. Man behöver inte glömma den som dör, han eller hon kan leva i minnet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sandslott som symbolbärare

Recension

Debuten Manne gräver ett hål av Kalle Carmback (text), Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) är en av höjdpunkterna i sommarens bilderboksutgivning. De fyndiga bilderna, i vilka det gång efter annan går att göra nya upptäckter, är minst lika viktiga som texten.

Fria Tidningen

Fängslande bli sams-bok

Recension

En riktigt bra vän är det bästa som finns! Det jobbigaste är när man känner sig ensam och kompisen inte är där. Mitt hjärta hoppar och skrattar är en kapitelbok med svartvita illustrationer, omöjlig att lägga ifrån sig för såväl en sexåring som den vuxna läsaren.

Fria Tidningen

Vilse i 12-årsåldern

Recension

Att vara tolv år innebär för de flesta en känsla av vilsenhet och ensamhet och ett sökande efter kärlek. Två böcker som tar avstamp i komplexiteten att gå från barn till tonåring är Månfågel och Den första flickan skogen möter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu