Fria Tidningen

Pengabrist när intresset för heder ökar

Allt fler vill jobba förebyggande mot hedersrelaterat våld. Men pengarna räcker inte. ”Vi får in ansökningar för mellan tre och fyra gånger mer än vad vi kan ge, säger Malina Ögren”, på länsstyrelsen.

Sedan 2003 har länsstyrelsen i Skåne i uppdrag från regeringen att fördela pengar till ettårsprojekt som jobbar förebyggande mot hedersrelaterat våld. Intresset från kommuner och frivilligorganisationer ökar år efter år. Även kvaliteten på ansökningarna har förbättrats, enligt Malina Ögren.

– Det är jättesvårt, vi måste säga nej till många projekt och skära rakt av i många organisationers budgetar.

Nina Karlsson från iransk-svenska föreningen leder ett av de projekt som finansierats av länsstyrelsen.

–  Vi får aldrig den summa som vi begär. Det här är ett arbete som kräver 100 procent men som vi måste göra på 75 procent. Arbetet är enormt, säger hen.

Sammanlagt är regeringens anslag till länsstyrelsen i Skåne 4,8 miljoner kronor mandatperioden ut. Pengar som förutom att täcka det förebyggande arbetet även ska räcka till administrationskostnader och bidrag till skyddade boenden.

–  Kvar blir cirka två till tre miljoner kronor. Det är inte så mycket i slutändan, säger Malina Ögren.

Projektet som Nina Karlssons arbetar med innebär kontinuerliga samtal med tjejer och killar från årskurs 4 till 9. Ett arbete som hen menar kräver långsiktighet och kontinuitet. Men varje år måste de ansöka om nya pengar och skapa ett nytt projekt.

–  Vi har hållit på sedan 2006 och det har fungerat jättebra men vi vet aldrig om vi kan fortsätta eller inte, säger hen.

I slutet av maj ska länsstyrelsen i Skåne besluta om årets ansökningar. Aldrig förr har så många ansökt och intresset för förebyggande verksamhet har nu också nått mindre kommuner som Svalöv, Simrishamn och Klippan.

–  Vi strävar efter att få en så stor spridning som möjligt i länet. Det är viktigt att mindre kommuner som kanske bara har ett eller två fall per år också jobbar med frågan. Mörkertalet är stort, säger Malin Ögren.

–  Men samtidigt som intresset för det det förebyggande arbetet ökar så förblir potten med pengar densamma.

–  Vi vet inte om vi har arbete i juni eller inte. Det känns vemodigt. Vi har byggt upp en relation med många elever och att inte veta om man kan fortsätta skapar en ovisshet, säger Nina Karlsson.

Fakta: 

<h2>Läs även:&nbsp;<a href="http://www.skanesfria.nu/artikel/93187">”Det enda som biter är dialogen”</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu