Debatt


Tord Lundgren
Fria Tidningen

Västvärlden hycklar om demokratin

INTERNATIONELLA ALLIANSER Västvärlden stärker i dag banden med de reaktionära arabregimerna i kampen mot alliansen Iran-Hizbollah-Syrien. I det sistnämnda landet utkämpas en strid som inte bara gäller landets självständighet utan handlar om maktbalansen i hela regionen.

Det kommer en strid ström av av rapporter om hur USA, Frankrike, Turkiet, Israel, Saudiarabien med flera länder backar upp väpnade grupper, vars baser finns i Libanon och Turkiet. Det som nu sker är ett utifrån understött försök att skapa kaos i Syrien och störta regimen. Som ett eko av de libyska rebellerna vädjar syriska oppositionella om en flygförbudszon och om en militär insats för ”att skydda civila”. Också i övrigt verkar upplägget påfallande likt det i Libyen – demonisering av landets ledare samt det faktum att enbart regeringen pådyvlas våldsövergrepp.

Medan Nato och EU fördömer Syrien som en förtryckarstat, så samarbetar man med kungadiktaturerna Förenade arabemiraten, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, som gått brutalt fram mot varje antydan till protest i sina egna länder. Saudiarabien tvekade aldrig att tillsammans med Förenade arabemiraten invadera Bahrain för att hjälpa dess kung att slå ned den stora proteströrelsen.

Förra året slöts ett avtal om försäljning av vapen från USA till Saudiarabien för 67 miljarder dollar, vilket sägs vara den största bilaterala vapenförsäljningen någonsin.

I FN:s säkerhetsråd försöker Natoländerna USA, Frankrike, Storbritannien få fram en resolution som kan tolkas som klartecken för att angripa Syrien. Hittills har Ryssland och Kina sagt nej. Men frågan är hur länge dessa två kan stå emot. Ekonomiska beroenden och bindningar mellan länderna är i dag omfattande.

Libyen angreps av sammanlagt 18 länder, däribland Sverige. Krigsivern hos Nato och EU är skrämmande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Ensidig bild av Syrienkonflikten

Det eskalerande våldet i Syrien har fått stor uppmärksamhet i svenska medier. Men vad rapporteras egentligen? Får vi verkligen se båda sidor av konflikten, eller framhålls bara en ensidig kritik av Syriens regering? Tord Lundgren har reagerat på artiklar i Fria Tidningen. Här förklarar han varför.

Fria Tidningen
Debatt
:

Wallenbergs uppdrag stöddes av flera

RAOUL WALLENBERG För att förstå vad Raoul Wallenbergs vistelse i Budapest hösten l944 handlar om måste man fråga: Hur kunde nazisterna tolerera, ja till och med vara angelägna om, den svenska legationens och Raoul Wallenbergs närvaro? För nazisterna stod den här tiden den ”slutgiltiga lösningen av judeproblemet” på dagordningen. Men samtidigt tillät man alltså räddningsaktioner i Ungern. Här är det ju något som inte stämmer, kan man tycka.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu