Stockholms Fria

Salemmarschen flyttar till stan

Den 10 december vill högerextrema Svenskarnas parti demonstrera i centrala Stockholm. Fyra grupper med antirasistbudskap har också ansökt om demonstrationstillstånd samma dag. Polisen ger besked vilka som godkänns om ett par veckor.

Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, vill tåga genom Stockholm den 10 december. Tillsammans med Nordengruppen, Nationaldemokraterna och Förbundet nationell ungdom har de ansökt om att få samlas vid Mynttorget i Gamla Stan.

Till polisen uppger de att demonstrationståget kommer att bestå av minst 500 personer. Vilken rutt de tar – förutsatt att ansökan godkänns – är ännu inte klart.

Även flera organisationer mot rasism har ansökt om att få hålla demonstrationer den 10 december, dagen då också Nobelfesten äger rum.

En grupp som manifesterar mot rasism och främlingsfientlighet samma dag är Vi är 94 procent – en anspelning på antalet svenskar som gick till valurnorna men inte röstade på Sverigedemokraterna i senaste riksdagsvalet. De uppmanar folk att samlas i Kungsträdgården klockan 12.

”Vi är 94 procent, en överväldigande majoritet, som står för ett öppet och tolerant samhälle. Så länge vi finns på gatorna kommer inte högerextremister kunna skapa ett rädslans och intoleransens Sverige”, skriver de i ett pressmeddelande.

Sammanslutningen Stoppa nazismen uppger att de iförda gula västar kommer att hålla upp plakat med namn, ort och datum på 21 av de personer som mördats av nazister i Sverige sedan 1980-talet ut med högerextremisternas marschväg.

LO-disktriktet i Stockholms län, Socialdemokraterna, SSU, Vänsterpartiet och Ung Vänster planerar ett fackeltåg mellan Södermalmstorg vid Slussen och Medborgarplatsen.

– Flera år i rad har vi hållit en demonstration mot främlingsfientlighet och rasism. Initiativet till manifestationen föddes som en motkraft till Salemmarschen. Vi vill lyfta fram faran med att låta främlingsfientligheten flöda fritt i samhället, säger Gunilla Björnberg, informationsansvarig på LO-distriktet i Stockholms län.

Sedan år 2000 har högerextrema grupper anordnat en demonstration i Salem till minne av en 17-årig nynazist som dödades den 9 december samma år. Men tidigare i höst upplöstes den nynazistiska organisationen Salemfonden som har stått bakom demonstrationen.

David Lagerlöf på tidningen Expo som granskar högerextremism säger att de som sitter i planeringsgruppen för manifestationen i Stockholm även har varit med och planerat Salemmarschen. Om deras ansökan blir godkänd och demonstrationen framgångsrik tror han att de kommer att ansöka igen nästa år.

– Arrangörerna inser att marschen genom Salem inte längre attraherar folk. Under tio år har de som mest varit 2 000 demonstranter, men förra året deltog bara 750 personer. Genom att flytta resurserna till Stockholm försöker de komma med ett fräscht koncept som ska locka nya medlemmar.

Daniel Lagerlöfs erfarenhet är att nazistiska demonstrationer kan bli hätska, som vid flera tillfällen i Salem, men att polisen brukar klara att hålla isär olika grupper.

Polisens presstalesman i Stockholms län, inspektör Kjell Lindgren, säger att polisen vid en ansökan måste väga rätten till mötesfrihet mot hur kontroversiellt arrangörens budskap är och vilka risker det finns för konfrontationer med motdemonstranter.

– I centrala Stockholm tas särskild hänsyn tas till den allmänna miljön, tidpunkt på dygnet, transportframkomlighet och val av samlingsplats. En förutsättning i det här fallet är att polisen kan komma överens med Svenskarnas partis företrädare om var marschen ska gå.

Fakta: 

Arrangörer bakom Stoppa Svenskfientligheten

Svenskarnas parti

  • Är Sveriges största nazistorganisation
  • Partiet grundades av Nationalsocialistisk fronts ledning 2008 och registrerade sig som ett politiskt parti
  • Partiets ledarstruktur vittnar om en totalitär ideologi. Partiledarens makt ska vara total, alla beslut ska fattas av ledaren eller av personer som han gett makten att godkänna beslut

Nationaldemokraterna

  • Grundades som en splittring ur Sverigedemokraterna sommaren 2001
  • Förespråkar en så kallad etnopluralism. Etnopluralismen skiljer sig från nazismen genom att man hävdar att ingen ras eller något folk är mer värd än någon annan. Folken ska istället hållas åtskilda
  • I perioder har partiet profilerat sig med att hetsa mot homosexuella.

Svenska Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom

  • Grundades i mitten av 1990-talet
  • Nationell Ungdom växte fram ur bland annat Sverigedemokraterna och var från början tänkt som en "städad patriotisk ungdomsrörelse", men avslöjades snart som en nazistisk sekt

Nordengruppen

  • Nationalistisk tankesmedja som startade 2011

Källa: Expo

På stoppasvenskfientligheten.se anges syftet med demonstrationen:

”Till skillnad från de främmande folkminoriteterna i Sverige, vilka skyddas och omhuldas av politiker, speciallagar och media finns det inget motsvarande för oss svenskar. Snarare är det så att samma institutioner som beskyddar främlingarna även underminerar svenskens självkänsla – eller går i direkt konflikt med vårt folk, vår kultur och vår historia.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En av sju skolor säger nej till Svenskarnas parti

Högerextremismen, Val 2014

Bara en av sju skolor säger nej till nazistiska Svenskarnas parti. Fria Tidningen har gjort en rundringning till flera gymnasieskolor på de orter där partiet ställer upp i kommunalvalet.

Fria Tidningen

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Fick hakkors målade på dörren

Högerextremismen

Unga utsätts för högerextremisters hot och våld. I januari sågs ett uppsving av antalet händelser.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu