Skånes Fria

Åklagaren bekräftar uppgifterna: lät mordmisstänkt nazist gå

Förra veckan skrev Skånes Fria om Isabell som såg hur polisen lät en känd nazist gå efter attacken då fyra personer knivskars i Malmö. Nu bekräftar åklagaren uppgifterna om att de släppte mannen, som efter häktningsbegäran kan efterlysas internationellt.

Den 30-årige nazisten är hemmahörande i Skåne och är misstänkt för mordförsök på Möllevången den 9 mars. Malmö tingsrätt beslutade på tisdagen att häkta mannen i sin frånvaro. Åklagaren begärde honom som misstänkt på sannolika skäl för fyra fall av mordförsök, men enligt tingsrätten räckte bara bevisningen till att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av modförsöken.

Åklagaren har nu bekräftat Skånes Frias uppgifter om att 30-åringen befann sig på platsen och att han där fått visa legitimation för polisen.

– Det stämmer. Han blir kontrollerad och uppmärksammad på platsen men det gjordes inga åtgärder just då, säger kammaråklagare Neela Frisell.

Varför vill hon inte spekulera i.

Isabell, som såg när polisen lät mannen gå, är kritisk.

– Det är inkompetent att de släpper honom. Polisens agerande tyder på att de inte tar nazisternas våld på allvar. Allt från att prata om bunkaslagsmål till att släppa mordmisstänkta kända nazister från en brottsplats, säger hon.

Häktningsbegäran av 30-åringen innebär att polisen och åklagaren nu har möjlighet att göra en internationell efterlysning och en europeisk arresteringsorder. Men om detta genomförts vill inte åklagaren säga.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget av utredningsskäl, säger Neela Frisell.

Polisen söker fler vittnesuppgifter kring vad som hände den aktuella kvällen.

– Det finns många uppgifter i omlopp men mycket av det som rapporterats i medierna har inte nått oss som förstahandsuppgifter. Vi behöver kontakt med personer som har sett eller hört något i anslutning till händelsen, säger Neela Frisell.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här växer antifascismen

Uppslutningen i veckans antinazistiska demonstrationer var rekordstor. Men hur kan det antifascistiska arbetet fortsätta i vardagen? Det diskuterades på Kontrapunkt på tisdagen.

Skånes Fria

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu