• Det fanns bara runt tio poliser på plats när ett 30-tal personer från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp, i söndags.
Fria Tidningen

Flera nazistattacker de senaste åren

Söndagens nazistattack mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp är inte ett enskilt fenomen. De senaste två åren har Svenska motståndsrörelsen attackerat flera fredliga, antirasistiska initiativ.

Det var på söndagen vid lunchtid som ett 30-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Det kastades smällare, flaskor och rökgranater mot de hundratals personer som samlats på torget för att visa sitt missnöje mot att en nazistgrupp på senare tid har spridit propaganda i några av Stockholms södra förorter. Det riktas nu kritik mot att det var så få poliser på plats och att det verkar saknas kunskap om Svenska motståndsrörelsen och dess våldsinriktning. Under söndagen sa polisens presstalesperson Kjell Lindgren till media att ”det finns ingen historia av att en organisation som demonstrerat mot rasism har attackerats på det här sättet”. En av dem som har reagerat är Alexander Bengtsson, tf vd för stiftelsen Expo.

– Det är rent ut sagt förjävligt. Det riskerar att ge en bild av att polisen inte tar våldsamma nazistgrupper på tillräckligt stort allvar och att människor som engagerar sig i lokalsamhället för att stärka sammanhållningen och att alla ska känna sig välkomna inte känner sig trygga med att manifestera det de tror på, säger han.

Fria Tidningen skrev tidigare i vintras om hur Svenska motståndsrörelsen har varit inblandat i ett flertal våldsincidenter de senaste åren och att de i somras, för första gången deltog i ett nazistiskt militärläger i Ungern med vapenträning. Det är inte heller första gången som SMR attackerar ett antirasistiskt arrangemang. I januari förra året attackerade ett tiotal SMR-aktivister ett antirasistiskt möte i Ludvika och i juli samma år tvingades en demonstration i Bollnäs skjutas upp efter hot från Svenska motståndsrörelsen (se faktarutan).

Alexander Bengtsson har tidigare fått uppfattningen att det inom poliskåren finns en god kunskap om SMR om man jämför med till exempel nazistiska Svenskarnas parti eller antimuslimska grupperingar. Därför är han förvånad att polisen inte var bättre förberedd. Han menar att deras agerande riskerar att leda till att antirasistiska militanta grupper får större acceptans.

– Risken är att de grupper som använder våld inte bara som självförsvar, att deras tes stärks. Polisens agerande legitimerar politiskt våld.

Finns det anledning att vara orolig om man funderar på att delta i en liknande antirasistisk manifestation framöver?

– Man ska alltid vara uppmärksam när man ger sig in i den antirasistiska rörelsen. De vålsamma nazistgrupperna skiter i de demokratiska spelreglerna för att tysta och skrämma personer som försvarar de demokratiska värdena. Samtidigt har alla ett ansvar att engagera sig för samhället vi bor i, mot rasism och nazism.

– Vi måste bli bättre på att lyfta upp Linje 17 och andra antirasistiska lokala initiativ som föredömen. De gör motståndarna inom extremhögern gröna av avund eftersom de engagerar människor som tidigare inte har deltagit aktivt i det antirasistiska arbetet.

Fakta: 

Nazistattacker 2012–2013

Januari 2012 
Ett tiotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen attackerar ett antirasistiskt möte i Ludvika anordnat av Dalarna mot rasism. En kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Falun slås med en flaska i huvudet.

Juli 2012
En antirasistisk demonstration i Bollnäs tvingas skjutas upp efter hot från Svenska motståndsrörelsen. De tre unga tjejerna som står bakom initiativet hängs ut på främlingsfientliga sajter med namn och adress och utsätts för hot och trakasserier.

Maj 2013 
En grupp nazister och fotbollshuliganer som kallar sig Sveriges medborgargarde åker runt i Stockholm för att ”patrullera” områden efter den senaste tidens anlagda bränder och stenkastning. Under helgen grips flera från bland annat Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, med olika tillhyggen, misstänkta för förberedelse till misshandel. Enligt vittnen utsätts en femtonåring för en misshandel av det så kallade medborgargardet, i Tumba.

Oktober 2013 
En utställning i Stockholm om ett flyktingläger i Sydsudan attackeras av två maskerade män som kastar in rökgranater. Männen lämnar flygblad för den nazistiska hemsidan Nordfront, som drivs av Svenska motståndsrörelsen men som senare tar avstånd från attacken.

December 2013 
Ett 30-tal nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerar en antirasistisk manifestation i Kärrtorp, i södra Stockholm, och kastar flaskor, stenar och smällare mot folksamlingen. 28 personer grips misstänkta för bland annat försök till mord, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och hets mot folkgrupp.

Källa: Expo:s rapport Intolerans 12, Researchgruppen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu