• Ett år efter det misslyckade kuppförsöket I Turkiet sitter minst 177 journalister fängslade i landet.
  • Människorättsaktivisten Ali Gharavi som för en månad sedan greps i Turkiet.
Fria Tidningen

Svensk journalist kan utlämnas till Turkiet

Den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin greps förra veckan i Barcelona och riskerar nu att utlämnas till Turkiet.

59-årige Hamza Yalcin kom till Sverige för 30 år sedan och arbetar som redaktör för en socialistisk tidning, som är kritisk mot president Recep Tayyip Erdoğans regim. Han visste inte att han fanns med på Interpols lista över terrormisstänkta, vilket ledde till att han greps i Barcelona förra torsdagen. Nu riskerar han att bli utlämnad till Turkiet.

Svenska PEN är oroat.

– Med bakgrund av det som har hänt det senaste året, att turkiska myndigheter har gripit över 40 000 människor varav väldigt många har haft lösa anklagelser eller ingen bevisning, så är det här väldigt oroväckande och väldigt respektlöst, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN i Svt:s Aktuellt.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på regeringens hemsida att UD krävt att få träffa Hamza Yalcin. Hon uppger även att UD arbetar intensivt för att få svensken Ali Gharavi frigiven. Han arbetar för en människorättsorganisation och greps i Turkiet för en månad sedan, anklagad för samröre med terrorister precis som Hamza Yalcin.

– Den senaste tiden har två fall av frihetsberövade svenska medborgare fått uppmärksamhet i media. Allt det vi gör syns inte utåt – det som avgör vad vi gör och säger är hela tiden vad vi tror gagnar varje fall bäst, säger Margot Wallström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu