• Tidigare i år blockerade tyska miljöaktivister brunkolsgruvornas tågräls i Rhenlandet. Nästa vecka planeras liknande aktioner.
  • Guy Finkill läser masterprogrammet i hållbar utveckling vid Uppsala universitet och ingår i det svenska Fossil Free-nätverket.
Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad. En av de som ska delta är Uppsala-studenten Guy Finkill.

Redan den här veckan smygstartar Ende Gelände i Tyskland med klimatlägret ”Degrowth Summer School”, i Rhenlandet, som pågår till den 23 augusti. Där anordnas kurser i bland annat praktiska strategier för aktivister och vetenskaplig debatt. I mitten på nästa vecka, den 24 augusti, påbörjas Ende Geländes huvudnummer: aktionsveckorna. Det är för tredje året i rad som tusentals miljöaktivister från hela Europa sluter upp för att sätta tyska kolgruvor i blockad. Förra året deltog närmare 4 000 aktivister varav över 100 från Sverige.

En av de som ska delta i år är Guy Finkill. Han läser masterprogrammet i hållbar utveckling vid Uppsala universitet och ingår i det svenska Fossil Free-nätverket som arbetar för att offentliga institutioner som till exempel universitet och högskolor ska sluta investera i fossila bränslen.

Han har tidigare inte deltagit i någon liknande aktion men ser fram emot nästa vecka.

– Troligtvis kommer bolagen som äger kolgruvorna att förlora ekonomiskt på ockupationen jämfört med en vanlig produktionsvecka men för mig är inte det huvudsyftet. För mig handlar det om att göra motstånd och säga ”nej, nu räcker”, som ”ende gelände” betyder . Vi kan välja våra politiker men vi är fortfarande fast i den infrastruktur som konsumenterna efterfrågar och det här blir ett sätt att visa ett symboliskt motstånd mot fossilindustrin.

Hur förbereder du dig inför resan och hur ser du på risken att du kan gripas av polis?

– Det är lite som att åka på en musikfestival och campa. Bussresan organiseras av flera svenska organisationer och den kommer att plocka upp svenska aktivister från hela Sverige som ska åka ner. När det gäller blockaden är det svårt att förbereda sig utan erfarenhet men det jag tror är viktigt är att vara inrikad på att det är en fredlig ickevålds-aktion som ska genomföras på ett lugnt sätt.

Fakta: 

Ende gelände:

Den 18–29 augusti pågår Ende Gelände i tyska Rhenlandet, där några av världens största brunkolsgruvor finns. Under veckan planeras kurser, diskussioner, olika civil olydnadsaktioner, demonstrationer och läger av tyska och andra europeiska klimat- och miljöorganisationer.

Aktionsveckorna pågår den 24–29 augusti och bland annat planerar man återigen att med civil olydnad försöka stoppa kolbrytningen i området. Det är tredje året i rad som försöket att ockupera brunkolsgruvorna görs under parollen ”Ende Gelände” (som betyder ungefär ”hit, men inte längre”). Förra året deltog 3 500–4 000 aktivister varav över 100 aktivister från Sverige.

Ende Gelände är en del av den globala kampanjen Break free from fossil fuels.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Demonstrerar mot BB-kaoset

Fullt på förlossningen, ett BB som stängs och kurser i bilförlossning. Organisationen Födelsevrålet har fått nog och arrangerar protester i Göteborg och runt om i landet den 20 augusti.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu