Synpunkten


Mattias Gardell
Fria Tidningen

Flat granskning av Breiviks bakgrund

Det har gått en månad sedan Europas största antimuslimska terrorattentat utanför Balkan i modern tid. Gott om tid för grävande journalister att spåra den politiska miljö Anders Behring Breivik var en produkt av. Med få undantag, som Mathias Wåg och Petter Larsson, tycks dock viljan att vända varje sten begränsad. Även uppenbart lösa trådar lämnas hängande i luften. Kanske av hänsyn då de leder till personer och miljöer som av olika skäl förlänats skyddsstatus mot kritiska följdfrågor.

Låt mig ta två exempel: våra ”terrorismexperter” och Sverigedemokraterna, som ständigt kommer undan med sådant andra experter eller politiker skulle fällas för. Trots att Magnus Ranstorp uppenbarligen inte visste vad han talade om fortsatte media att okritiskt publicera hans utsagor som om de ägde en experts auktoritet. Långt innan fakta förelåg slog Ranstorp fast att det var ”al-Qaida som står bakom terrorangreppet i Oslo” och förklarade att mer var att vänta. ”Hotbilden är starkt förhöjd i hela Skandinavien”. När terroristen visade sig vara en blond norrman som motiverat attentaten i ett antimuslimskt manifest, vände sig media igen till Ranstorp. Hur hänger det här ihop? ”Breivik kopierar”, förklarade Ranstorp myndigt, ”från al-Qaidainspirerade källor”. Det är ”en klipp-och-klistrabild av ett jihadistiskt manifest”. Ingen journalist frågade vilka al-Qaidainspirerade källor och jihadistiska texter Ranstorp talade om. Och tur var väl det, eftersom Breivik kopierade sina texter från andra håll, däribland välkända antimuslimska skribenter. Det höll på att bli pinsamt då en journalist vid SvD funnit att Breivik hämtat en av dessa texter från Ranstorps eget forskningscentrum.

Ställd inför uppgiften påstod Ranstorp att det ”inte var en kontroversiell text”. ”Det finns inget ideologiskt som Breivik har använt, bara faktauppgifter”. Där släppte journalisten taget. Och tur var väl det, eftersom Breivik i sin helhet kopierat en 25 sidor ideologidriven text av Evans Kohlmann, som Ranstorp bjudit in till Försvarshögskolan.

Kohlmann har samarbetat med den antimuslimske konspirationsteoretikern Steven Emerson och jobbat för American Enterprise (där Ayaan Hirsi Ali verkar) och de utomrättsliga militärtribunaler George W Bush upprättade för att hantera vittnesmål och erkännanden producerade under tortyr.

Det uppdagades snart att Breivik inspirerats av ett nätverk av militant antimuslimska skribenter och aktionsgrupper med direkta kopplingar till SD:s ledning. Sverigedemokrater har gästat (och delvis finansierat) transatlantiska antimuslimska ”toppmöten” där detaljerade förslag på hur muslimer ska diskrimineras och fördrivas diskuterats och där socialdemokrater och andra meningsmotståndare brännmärkts som ”landsförrädare”. SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth saluför nätverkets bild av att vi ligger i ”krig” med Europas muslimer och samverkar med Alan Lake, mångmiljonären bakom våldsinriktade English Defence League, vars koncept SD försöker importera till Sverige.

Då Aftonbladet uppmärksammade samarbetet i april 2011, kände sig Ekeroth orättvist behandlad. Lake ”förespråkar demokrati och inte någon form av våld”, sade Ekeroth och journalisterna släppte taget. Och tur var väl det, eftersom Lake skrivit att ”det vore fantastiskt att få se” landsförrädare som ärkebiskopen av Canterbury och David Cameron ”avrättade och torterade”. Två dagar efter Osloattentaten hyllade Lake gärningsmannen på sitt forum (där Ekeroth är medlem): ”Han genomförde attacken som en protest mot att islam tar över stora delar av Europa. Genom att attackera de vänsterpolitiker som gjort det möjligt visade han att som man sår får man skörda”.

Ekeroth och hans Sverigedemokrater klagar över att media förföljer dem. Sanningen är snarast den omvända. Hade medierna lika lättvindigt släppt taget om det uppdagades att riksdagsledamöter deltog i antisemitiska toppmöten där man planerade att fördriva judar ur Europa som ett led i kriget mot världsjudendomen?

Vart har riksmediernas undersökande journalister tagit vägen?

Fakta: 

<h2>Mattias Gardell är professor i religionsvetenskap och fristående krönikör för Fria Tidningar.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Boka en äventyrsresa till Husby

Enligt den kulturalistiska logiken är Förortens problem inte politiskt utan beror på invånarnas kulturella särart. Men det strukturella våld som drabbar Norrlands inland inramas inte av skuldbeläggning av de utestängdas kultur och hudfärg, skriver Mattias Gardell.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

SD:s ökning är vänsterns fel

Sverigedemokraterna fortsätter att öka. Enbart i United Minds opinionsmätning som publicerades i veckan backar SD och stannar på 9,7 procent. Det ändrar inte på faktum: Sverigedemokraterna tycks ha befäst sin ställning som landets tredje största parti.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Ett annat elfte september

Den 11 september är ett epokgörande datum. Inte endast den 11 september 2001 som sägs rättfärdiga det krig mot terror som ännu inte tagit slut och den 11 september 1973 då Augusto Pinochet med amerikanskt stöd genomförde den militärkupp som sällade Chile till Latinamerikas många högerdiktaturer under Det kalla kriget. Mindre uppmärksammat, men inte nödvändigtvis mindre omvälvande, är den 11 september 1609 – ett viktigt datum i folkmordens historia, förbundet med Europas första rasstat.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu