Fria Tidningen

ABF ordnar föreläsningar som siar om framtiden

Under rubriken ”tankar om framtiden” inledde Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Uppsala län under slutet av förra veckan vårens föreläsningsserie och tankesmedja. Först ut var Stig-Björn Ljunggren för att diskutera socialdemokratins framtid.

Föreläsningsserien som startade i torsdags är tänkt som ett forum för engagemang utifrån Arbetarnas Bildningsförbunds, ABF:s, värdegrund som handlar om att förstärka och fördjupa demokratin inom samhällslivets alla områden.

– Vi vill ge olika perspektiv på aktuella ämnen och därmed förhoppningsvis kunna tända en gnista för att få folk att fortsätta att engagera sig i olika frågor, säger Mikal Styrke, projektansvarig från ABF.

Serien innehåller bland annat föredrag om socialdemokratin, Kinas utmaningar och migrationen i en nyliberal globaliserad värld. Allt med betoning på framtiden och hur man kan påverka utvecklingen.

– Vi vill attrahera ungdomar och inte vara bakåtsträvande. Vi vill skapa ett möte mellan människor i en värld som ständigt håller på att förändras, säger Mikal Styrke.

Den första föreläsningen med Stig-Björn Ljunggren på temat socialdemokratins ”dödsklockor eller återfödelse”, passade väl in i detta koncept. Han menar att det är av stor vikt att undersöka vad de socialdemokratiska idéerna betyder i en tid av individualisering och globalisering för att kunna hitta ett bra sätt för socialdemokratin att överleva.

– Vilka konsekvenser har dessa megatrender och den nya ekonomin för socialdemokratin? Det är en av frågeställningarna som jag kommer att ta upp, sade han inför föreläsningen.

Det finns inga enkla lösningar och därför är det ännu viktigare att ta problemen på stort allvar, menar han.

– För det första behöver vi en verklighetsbeskrivning. Sedan måste vi formulera hur vi vill att det ska vara, vilka mål vi har. Sist men inte minst behöver vi metoder för att ta oss dit.

Rapporten ”Omstart för socialdemokratin” diskuteras just nu flitigt på olika ledarsidor och Stig-Björn Ljunggren menar att det är ett bra dokument som innehåller drygt hundra sidor omvärldsanalys.

– Det är ett bra studiematerial men det ger inga svar. Först med en ny partiledare kan materialet komma till användning och det krävs grundläggande diskussioner för att åstadkomma en förändring, det är inte samma strid idag som det var förr, säger han.

Mikal Styrke är nöjd med den första föreläsningen och tycker att det blev en bra diskussion efteråt. En studiecirkel som ska fördjupa sig i den nya rapporten om socialdemokratin bildades efter föreläsningen. Cirklarna är ett av målen med föreläsningarna och det är deltagarna själva som sätter agendan. Allt enligt ABFs vision om folkbildningens makt för att genomföra förändring.

– Demokrati är någonting som man hela tiden måste jobba på, det är definitivt inget ärftligt koncept, säger Mikal Styrke.

ABFs uppdrag handlar om människors frigörelse från olika form av förtryck, både på en individuell och en kollektiv nivå. Folkbildning menar man är nyckeln för att få makt och ansvar - och den kraft som behövs för att åstadkomma förändringar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivist inriktad på veganproduktion

Konsumtion av kött och andra animalieprodukter liknar slaveri. Med det budskapet gästade Pelle Strindlund, djurrätts- och fredsaktivist som är aktuell med boken Jordens herrar – slaveri, djurförtryck och våldets försvarare Djurrättsalliansens vegankafé förra veckan.

Fria Tidningen

Låt rädslan komma in

Lite rök slingrar sig omkring en röd lampa. En strålkastare tänds och i en springa mellan två betongmurar syns Oskar som andas tungt och spärrar upp ögonen i panik. Han springer för sitt liv, hoppar upp på ett betongblock som lyses upp av grälla neonrör men hans förföljare, mobbarna, kommer ikapp och tvingar honom att skrika som en gris.

Fria Tidningen

Manifestation för kärleken

Ungefär femtio blivande brudpar har kommit till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för att lyssna på bröllopsmusik och få lite praktiska råd och tips kring vigselceremonin. Trots att även samkönade par sedan 2009 vigs i kyrkan, lyser de med sin frånvaro denna kalla eftermiddag.

Fria Tidningen

Konsert med hjärta för hemlösa

För att hjälpa de hemlösa och för att uppmärksamma att inte alla har det så bra ställt i Uppsala, arrangerade Stadsmissionen för tredje gången i rad en konsert på alla hjärtans dag i Mikaelskyrkan. Istället för inträde ombads besökarna att skänka pengar till Uppsala Stadsmissions verksamhet.

Fria Tidningen

Matkolonin i Flogsta ska utökas

Projektet ”Flogsta Food” påbörjades förra året bakom en lägenhetslänga i Flogsta. 30 kolonilotter ska nu utökas med ytterligare fem och inför den kommande odlingssäsongen träffades några av odlarna för att planera förbättringar och diskutera idéer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu