Fria Tidningen

Konsert med hjärta för hemlösa

För att hjälpa de hemlösa och för att uppmärksamma att inte alla har det så bra ställt i Uppsala, arrangerade Stadsmissionen för tredje gången i rad en konsert på alla hjärtans dag i Mikaelskyrkan. Istället för inträde ombads besökarna att skänka pengar till Uppsala Stadsmissions verksamhet.

– För oss är det en viktig princip att inte sälja dyra biljetter som man lätt skulle kunna göra i välgörenhetssammanhang, säger Margareta Paras, chef för Uppsala Stadsmission, i samband med generalrepetitionen inför konserten.

Hon betonar också att dyra biljetter skulle utestänga de människor som inte har råd och att hon tycker att det är bättre att alla ger pengar efter förmåga.

Konserten ges på alla hjärtans dag för att arrangörerna vill få ett fokus på ”omsorg om varandra”. Många köper blommor eller ordnar någonting speciellt till sina närmaste just den dagen – samtidigt som hemlösa ofta saknar familj eller någon som bryr sig.

– Det är en lämplig temadag, säger Margareta Paras.

Stadsmissionens främsta mål med konserten är, förutom att visa att de finns och är verksamma i Uppsala, att uppmärksamma problemen kring de hemlösa i staden och att få finansiering för den fortsatta verksamheten. De insamlade pengarna går till den öppna sociala verksamheten som till exempel Mikaelsgården, Valvet och Soppmässan.

Urvalet av artisterna speglar olika åldrar och musikstilar. Kören Canorus ägnar sig åt klassisk körmusik och lite Abba medan gruppen Funking Skjorta står för lite svängigare inslag. Även singer/songwriter Ida Wiklund står åter på programmet. Hon tillägnar en av de fyra låtarna som hon framför till Carl Wachtmeister, även känd som cykeltaxi Carl. Hon lärde känna honom på konserten för tre år sedan och har hållit kontakten med honom sedan dess.

– När jag var med för första gången fick jag en ros av arrangörerna som jag sedan gav till honom, berättar Ida Wiklund.

Margareta Paras berättar att många hemlösa skyr offentliga evenemang av detta slag men att en del dyker upp. Hon förväntar sig annars en blandad publik med människor i alla åldrar. Men främst är det äldre och ”vuxen medelålder” som har kommit tidigare år. Hon vet inte heller hur uppslutningen kommer att se ut på en måndagkväll. De tidigare konserterna har varit på helgerna.

Benny Johnson, medlem i kören Canorus, tror att de drar fullt hus. Han uppskattar möjligheten att få hjälpa Uppsalas hemlösa samt samspelet med de andra musikerna.

– Det är roligt att få användning av alla hjärtans dag till någonting gott, säger han.

Även han har uppfattningen att många hemlösa undviker större evenemang men tycker att det viktigaste är att kunna bidra till Stadsmissionens ekonomi.

– Tyvärr är det så att Stadsmissionen behövs – då är det fint att vi kan hjälpa till.

Konserten genomfördes under måndagkvällen efter att denna tidning skickats till tryck.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivist inriktad på veganproduktion

Konsumtion av kött och andra animalieprodukter liknar slaveri. Med det budskapet gästade Pelle Strindlund, djurrätts- och fredsaktivist som är aktuell med boken Jordens herrar – slaveri, djurförtryck och våldets försvarare Djurrättsalliansens vegankafé förra veckan.

Fria Tidningen

Låt rädslan komma in

Lite rök slingrar sig omkring en röd lampa. En strålkastare tänds och i en springa mellan två betongmurar syns Oskar som andas tungt och spärrar upp ögonen i panik. Han springer för sitt liv, hoppar upp på ett betongblock som lyses upp av grälla neonrör men hans förföljare, mobbarna, kommer ikapp och tvingar honom att skrika som en gris.

Fria Tidningen

Manifestation för kärleken

Ungefär femtio blivande brudpar har kommit till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för att lyssna på bröllopsmusik och få lite praktiska råd och tips kring vigselceremonin. Trots att även samkönade par sedan 2009 vigs i kyrkan, lyser de med sin frånvaro denna kalla eftermiddag.

Fria Tidningen

ABF ordnar föreläsningar som siar om framtiden

Under rubriken ”tankar om framtiden” inledde Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Uppsala län under slutet av förra veckan vårens föreläsningsserie och tankesmedja. Först ut var Stig-Björn Ljunggren för att diskutera socialdemokratins framtid.

Fria Tidningen

Matkolonin i Flogsta ska utökas

Projektet ”Flogsta Food” påbörjades förra året bakom en lägenhetslänga i Flogsta. 30 kolonilotter ska nu utökas med ytterligare fem och inför den kommande odlingssäsongen träffades några av odlarna för att planera förbättringar och diskutera idéer.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu