Matkolonin i Flogsta ska utökas
Projektet ”Flogsta Food” påbörjades förra året bakom en lägenhetslänga i Flogsta. 30 kolonilotter ska nu utökas med ytterligare fem och inför den kommande odlingssäsongen träffades några av odlarna för att planera förbättringar och diskutera idéer.
Flogsta Foods anslagstavla har överlevt vintern och uppmärksammar planeringsmötet. Ur en snöhög sticker skyltar och frusna solrosor fram. Färgglada stolar och enstaka markeringar för kolonilotter får sommarkänslan att krypa in under vinterkläderna.
I festlokalen placerar Christopher Wegweiser ut de utlovade kakorna. Tyvärr innehåller de inte något av höstens skörd men är i alla fall tillverkade av enbart ekologiska råvaror. Christopher Wegweiser är en av initiativtagarna bakom Flogsta Food och berättar att det från början fanns planer att odla grönsaker i princip överallt i Flogsta, bakom varje lägenhetslänga skulle det finnas en så kallad ”farming strip” samt några större odlingsområden.
– Men det är tillräckligt mycket jobb med det vi har i dag, säger Christopher Wegweiser som ändå får tindrande ögon när han pratar om originalplanen.
Att kunna odla sin egen mat och lära sig mer om själva odlingsprocessen är huvudsyftet med Flogsta Food.
– Det är kul att ha någonting annat än bara gräsmattor i Flogsta. Det är att sätt att lära känna varandra och att komma ut, säger Christopher Wegweiser.
De andra närvarande vid säsongens första planeringsmöte nickar instämmande. Förutom kolonilotterna finns också en gemensam trädgård där alla är välkomna att odla eller bara njuta och koppla av. Förra säsongen anordnades bruncher på söndagar som blev mycket uppskattade även av dem som inte odlar grönsaker.
Just den sociala faktorn har visat sig vara nyckeln i att kunna driva projektet vidare. Flogsta är ett område som töms på sina invånare på somrarna och där flyttfrekvensen är hög. Christopher Wegweiser berättar att kolonilotterna har funnits länge men har lagts ner med jämna mellanrum. I ett eget projektarbete inom ramen för Masters programmet för hållbar utveckling vid Uppsala universitet har han tittat närmare på vad som krävs för att hålla ett odlingsprojekt som Flogsta Food rullande och kommit fram till att det gäller att få folk att ta initiativ. Det ekonomiska är inget problem då Hyresgästföreningen står för en del av verktygen och mycket av materialet som används vid lotterna är återvunnet.
Och initiativ och idéer är det sedan verkligen ingen brist på under mötet. Diskussioner om vad som har gått bra att odla, bland annat zucchini, pumpa, lök, rödbetor, och vad som har varit problematiskt, såsom exempelvis morötter på grund av den leriga jorden, varvas med idéer om hur trädgården kan gestaltas artistiskt med återvunnet material. Några mötesdeltagare efterfrågar även workshops för att lära sig mera om trädgårdsodling.
Carolina Nordfors har ännu ingen lott men har redan börjat förodla chili, paprika och tomat.
– Det är egentligen lite tidigt men jag kunde inte vänta, säger hon och pratar mera odling med Mia Ågren som delar en lott med några vänner.
Mia Ågren informerar även om en sommarkurs i ”urban gardening” som väcker mycket intresse.
Andra angelägna projekt är en fröbank och register över vad som odlas samt en möjlighet att byta frön och odlingstips. En hel uppsjö av idéer för gemensamma aktiviter såsom fortsatta söndagsbruncher, studiebesök och skördefest diskuteras livligt medan snön stilla faller över kolonilotterna utanför.