Ågerup satsar på cancerforskning

Bengt Ågerup, grundare och tidigare vd för det medicintekniska företaget Q-med, ser avyttringen av sitt livsverks som ett naturligt steg. Nu kan han ägna tid åt bitar som fått stå tillbaka, närmast hoppas han kunna utveckla och förfina olika typer av cancerbehandlingar.

Uppsala Fria

Aktivist inriktad på veganproduktion

Konsumtion av kött och andra animalieprodukter liknar slaveri. Med det budskapet gästade Pelle Strindlund, djurrätts- och fredsaktivist som är aktuell med boken Jordens herrar – slaveri, djurförtryck och våldets försvarare Djurrättsalliansens vegankafé förra veckan.

Fria Tidningen

Förnybar energi trots ändlig resurs

För två veckor sedan publicerade Uppsala Fria en artikel om förnybar energi. Efter nätdiskussioner på Fria-sajten om att indium, en viktig komponent i en typ av solceller, är en ändlig resurs pratar vi därför vidare med Marika Edoff, docent och forskare inom solenergi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

Grön ungdom demonstrerar mot kärnkraft

Under onsdagen förra veckan deltog Grön Ungdom Uppsala i den nationella manifestationen mot kärnkraft. På Stora Torget i Uppsala tände de ljus för att visa solidaritet med de drabbade i Japan.

Uppsala Fria

”I energifrågor är Sverige ett u-land”

Miljöorganisationerna kräver avstängning av kärnkraftverken och en omställning till förnybar energi så fort som möjligt. Men när kan det bli verklighet? Uppsala Fria Tidning har pratat med Marika Edoff, docent och forskare inom solenergi vid Uppsala Universitet.

Uppsala Fria

Olika tolkningar av kärnbränsleförvar

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, lämnar i dag, onsdag, in sin ansökan som rör förvar av använt kärnbränsle i Forsmark. Metoden, KBS3, som baseras på inkapsling av det radioaktiva avfallet i kopparkapslar, får åter kritik i ny rapport.

Uppsala Fria

Hallå där Gunilla Meurling, MJV

Hallå där, Gunilla Meurling, sammankallande för Miljöförbundet Jordens Vänners energiutskott. Uppsala Fria ställer några frågor med anledning av att organisationens ställningstagande i kärnkraftsavfallsfrågan som de gör tillsammans med Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen i samband med att svensk Kärnbränslehantering, SKB, idag lämnar in sin förvarsansökan av använt kärnbränsle.

Uppsala Fria

Låt rädslan komma in

Lite rök slingrar sig omkring en röd lampa. En strålkastare tänds och i en springa mellan två betongmurar syns Oskar som andas tungt och spärrar upp ögonen i panik. Han springer för sitt liv, hoppar upp på ett betongblock som lyses upp av grälla neonrör men hans förföljare, mobbarna, kommer ikapp och tvingar honom att skrika som en gris.

Fria Tidningen

Främsta målet är att engagera ungdomar

Förra veckan höll Grön ungdom Uppsala sitt årsmöte där Sofia Sollén-Norrlin och Erik Thor valdes till språkrör. Båda siktar på att engagera ännu fler ungdomar för att bli Uppsalas största ungdomsförbund.

Uppsala Fria

Manifestation för kärleken

Ungefär femtio blivande brudpar har kommit till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för att lyssna på bröllopsmusik och få lite praktiska råd och tips kring vigselceremonin. Trots att även samkönade par sedan 2009 vigs i kyrkan, lyser de med sin frånvaro denna kalla eftermiddag.

Fria Tidningen

Sidor

© 2024 Fria.Nu