Debatt


Majja Solanas
Fria Tidningen

Inga avrättningar är humana avrättningar

Medan djuren utnyttjas i svensk djurindustri håller köttbranschen träff under Chark-SM i Göteborg. Majja Solanas från Göteborgs djurrättsaktivister manar till motstånd mot dödandet.

Den 28 oktober håller svensk köttindustri sin viktigaste branschträff, som går under det makabra namnet Chark-SM, i Göteborg. Vi i Göteborgs djurrättsaktivister väljer att göra dagen till en sorgedag för alla de kännande och levande varelser som den svenska djurindustrin dödar.

Svensk djurindustri anses vara en av de bättre i världen. Vi skryter med att ha den bästa djurskyddslagen – som reglerar det sätt som vi får utnyttja och döda djuren på – och ser med avsky på andra länder, ”där man inte bryr sig om djur lika mycket som vi gör här”. Men även om lagen är till för att ge sken av att djuren har det bra är verkligheten något helt annorlunda för alla de djur som utnyttjas i landets alla djurfabriker. Det är hårda betonggolv, det är ammoniakmättad luft och det är höga ljudnivåer. Det är trängsel, det är långa djurtransporter och det är kastrering utan bedövning. Kort sagt är det långt ifrån de solbelysta gröna ängar vi ser i Bregottreklamen.

Faktum är att de allra flesta av de djur som i dag utnyttjas i svensk djurindustri – vare sig det är i syftet att ta deras kött, mjölk eller ägg – aldrig känt lukten av gräs eller ens sett minsta glimt solljus. Dessa djur blir inte heller särskilt långlivade, de föds upp i rasande tempo för att sedan slaktas lika fort. Djurindustrin av i dag är till största delen mekaniserad och industrialiserad. Det är inte längre djur som föds upp, utan produkter vars syfte är att mätta vår blodtörstiga hunger. Någon kanske gör invändningen att det är försvarsbart att äta djur från mindre gårdar, där ”man vet att de haft det bra”. Vi menar dock att det aldrig är försvarbart att göra likhetstecken mellan makt och rätt, att sätta sig över en annan individs intressen och att ta dennas liv.

Det är lätt att tänka bort vad det handlar om. Hamburgaren som du åt till lunch på McDonalds, falukorvslådan till middag och den rökta skinkan på smörgåsen som du åt i morse. Allt har fått ett annat namn för att vi ska slippa tänka på vad det är vi egentligen äter. Kanske för att vi tror att vi måste, kanske för att vi är så vana vid det, och kanske för att vi helt enkelt har så svårt att över huvud taget tänka oss något annat.

Svensk köttindustri kallar sina avrättningar humana. Vi menar att det inte finns något humant sätt att avrätta någon på. Det går helt enkelt inte att tala om något humant över huvud taget i ett sammanhang där djur föds upp under vidriga förhållanden för att sedan dödas och bli mat åt oss människor. Det hela handlar enbart om ett lidande utan dess like – ett lidande som vi konsumerar utan att ägna det en tanke – samt en ofrånkomlig död.

Just i dag dödades 8 000 grisar, 200 000 kycklingar och 1 300 kor, tjurar och kalvar på Sveriges slakterier. Därutöver tillkommer de 10–15 miljoner fiskar som gick kvävningsdöden till mötes då de drogs upp ur haven. Det var samma antal i går och det kommer att vara samma antal i morgon. Vi tänker på det som kött, något vi slentrianmässigt stoppar i munnen och tuggar på, men varje siffra står för en kropp – ett liv. Det handlar om hjärtan som bultat, ögon som sett och tankar som tänkts. För det är just så. Att alla de egenskaper vi tillskriver våra kära ”husdjur”, katterna och hundarna, går att finna hos vilket annat djur som helst. Förmågan att känna och tänka finns otvivelaktigt hos såväl grisar som kor. Likaså viljan att leva.

Djur är inte mat. Djur är levande och kännande varelser, precis som du och jag, vars främsta intresse är att få leva utan att utnyttjas och dödas. Enda sättet att undkomma detta är att inte äta djur och inte heller konsumera deras mjölk och deras ägg, vilket precis som kött inte innebär något annat än ett maximalt utnyttjande av djur.

Använd din makt att välja bort lidande och död – bli vegan! Att göra det valet har aldrig varit enklare då vi kan finna alternativ till kött, komjölk och ägg i nästan vilken affär som helst, och dessutom mängder av information på sidor som exempelvis http://vegania.net.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2025 Fria.Nu