Fria.Nu

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

FN försökte få ordning i övriga Somalia i början av 1990-talet. Men flera FN-soldater blev dödade, så FN lämnade Somalia 1995. Man har bildat somaliska regeringar i grannländerna. Nu finns en övergångs- regering i Baidoa. Etiopien stöder regeringen, men den har aldrig haft kontroll över Somalia.Islamiska grupper har startat sharia-domstolar i delar av landet, mest i Mogadishu. Domstolarna skaffade egna miliser. Domstolarna startade De islamiska domstolarnas förbund, och förbundet tog makten i södra och centrala Somalia i somras. USA säger att De islamiska domstolarnas förbund samarbetar med al-Qaida och ville därför ha bort dem.I slutet av december attackerade Etiopien Somalia. Den första januari hade de etiopiska soldaterna och de somaliska regeringssoldaterna kontroll över hela landet. Medlemmarna i de islamistiska miliserna flydde. Ingen vet var de är, skriver Al-Jazeera.Vad kommer att hända nu? Några tror att miliserna kommer att bilda en gerilla i bergen, enligt Dagens Nyheter.Somalias premiärminister, Ali Mohamed Gedi, har sagt att de får amnesti om de lämnar in sina vapen inom tre dagar. Men det gäller inte för deras ledare. Många människor har flytt från striderna under de senaste veckorna. Premiärminister Gedi har bett Afrikanska unionen om hjälp med att skapa fred och lugn i landet, skriver Al-Jazeera.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

© 2023 Fria.Nu