Fria.Nu

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

Nyligen träffades åtta inrikesministrar från EU-länder runt Medelhavet. De träffades i Madrid och diskuterade invandring från Afrika. De åtta ländernas regeringar vill stoppa de afrikanska invandrarna. Frankrikes inrikesminister Nicolas Sarkozy vill att EU ska förbjuda amnestier för illegala invandrare. Det berättar Europaportalen.
Förra året fick en halv miljon illegala invandrare uppehållstillstånd i Spanien. Det gillade inte Sarkozy. Han vill att EU-ländernas militär och polis ska kunna hjälpa EU:s gräns-polis Frontex att jaga invandrare. Han vill också att asylsökande bara ska kunna få asyl av EU, inte av något EU-land.

Ministrarna skrev ett brev till den finska EU-presidenten Matti Vanhanen och bad om mer pengar till att stoppa invandrare. Men de får nog inga pengar, skriver EUobserver. Justitieministrar och inrikesministrar i EU hade ett möte i Tammerfors i Finland den 29 september. Tyskland, Österrike och Nederländerna ville inte ge medelhavsländerna pengar för att stoppa invandring.
- De som vill lösa problem måste sluta be andra om pengar, sa Tysklands inrikesminister Wolfgang Schauble till tyska tidningar.
Österrike och Nederländerna kritiserade amnestin till de illegala invandrarna i Spanien. Karin Gastinger från Österrike sa att amnestin gjorde att fler afrikaner ville komma.

EU-parlamentet vill att EU-länderna ska samarbeta mer om invandrings-politiken. I torsdags röstade EU-parlamentet för ett uttalande om invandring. De sa att de vill ha en EU-regel om att skicka hem invandrare och mer samarbete med invandrarnas hemländer. 295 ledamöter röstade för uttalandet och 271 ledamöter röstade emot det. De konservativa ville, liksom Sarkozy, förbjuda amnestier för illegala invandrare. De ville också skicka tillbaka fler, skriver Europaportalen.
Två EU-parlamentariker från Sverige sa att det viktigaste är att invandrarna får jobb. Det var moderaten Charlotte Cederschiöld och socialdemokraten Ingrid Segelström. Det behövs folk som kommer hit och arbetar eftersom så många människor i EU är gamla, sa Ingrid Segelström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

© 2024 Fria.Nu