Fria.Nu

Självmordsbombare försökte mörda Benazir Bhutto

I torsdags kom Benazir Bhutto till Pakistan. Massor av människor samlades på gatorna. Men en självmordsbombare sprängde bilen som hon åkte i. 140 människor dog och 400 blev skadade.

Benazir Bhutto har tidigare varit premiärminister i Pakistan, men lever nu i exil i Dubai. Hon flydde från Pakistan år 1999, sedan Pervez Musharraf hade tagit makten genom en kupp. Men Musharraf och Bhutto har nyligen kommit överens om att dela på makten.Bhutto säger att hon kom tillbaka till Pakistan för att göra landet demokratiskt igen. Hon kom till Karachis flygplats den 18 oktober och steg in i en skottsäker låda på flaket till en lastbil. Sedan åkte hon genom Karachi. Många blev glada över att hon kom. Hundratusentals människor samlades. Säkerhetsvakterna sa att Bhutto skulle sitta kvar i lådan, men hon satt på lastbilens tak.När solen gick ner, såg Bhutto och säkerhetsvakterna att belysningen på gatorna inte var tänd. Det blev svårt för säkerhetsvakterna att titta efter självmordsbombare, säger Bhutto till Dagens Nyheter.Efter midnatt kom två explosioner, först en mindre och sedan en större. Då hade Benazir Bhutto gått in i den skottsäkra lådan, så hon blev inte skadad. Men 140 personer blev dödade, och många fler blev skadade.

Den mindre explosionen var en handgranat. Bhutto säger att någon även sköt mot lastbilen. Den större explosionen kom när en självmordsbombare sprängde 20 kilo sprängämne, som han hade lindat omkring sig. Polisen har hittat självmordsbombarens huvud. Det var nästan helt, men man vet ännu inte vem han var.Benazir Bhutto sa efter explosionen att hon visste vilka som ville döda henne. Hon sa att det var personer som stod nära den döde diktatorn Zia ul-Haq. General Zia ul-Haq tog makten från Benazir Bhuttos far, Zulfikar Ali Bhutto, i en militärkupp år 1977. Sedan lät ul-Haq avrätta honom.

Men Benazir Bhutto misstänker också dem som nu styr Pakistan. Hon säger till Dagens Nyheter:– Jag skyller inte på regeringen. Men vi måste undersöka varför belysningen på gatorna var släckt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

© 2023 Fria.Nu