Fria.Nu

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

EU ska få nya regler om tjänster. Det handlar om att företagen ska konkurrera i alla EU-länder. Vården finns inte med i de nya reglerna, för flera EU-länder ville inte ordna vården på det sättet.
Men det kommer en EU-lag om vård-tjänster också. En EU-domstol har i flera domar sagt att patienter ska kunna få vård i alla EU-länder. Patienterna kan välja, men det är svårt att veta vilka regler som gäller.
Därför skriver nu EU:s hälsokommissionär Markos Kyprianou och EU:s verkställande organ en lag om vård-tjänster. Den ska vara färdig i december.

Åtta EU-länder med socialdemokratiska hälsoministrar tycker inte att den nya lagen verkar bli så bra. De vill kunna bestämma själva om vården. De åtta länderna är Tyskland, Portugal, Spanien, Luxemburg, Belgien, Storbritannien, Italien och Sverige. De kallas för Aachen-gruppen och brukar träffas och diskutera EU-lagar som inte passar i deras vård-system.
Stefaan Thijs från Belgien säger till webbtidningen EUobserver:
- Kyprianou har skrivit om några saker som vi tycker är bra. Han skriver att man ska skydda EU-ländernas egna sätt att ordna vården.
- Men lagen bör inte bara handla om att patienterna ska få vård i olika länder. Lagen måste också ta upp problemen med att använda reglerna för EU:s inre marknad i vården, säger han.

Thijs säger att offentlig hälsovård är ett sätt att göra så att alla kan få vård av hög kvalitet. Men det är också ett sätt att göra vården billigare.
- Varje regering har sitt eget sätt att klara det. EU ska inte hindra regeringarna.
I slutet av september ska EU-kommissionens förslag vara färdigt.

Fakta: 

EU-kommissionen
* EU-kommissionen skriver förslag till nya regler för EU. De ser också till att EU-länderna gör som man har bestämt i EU. Om ett land inte följer EU:s regler kan EU-kommissionen stämma landet i en domstol. EU-kommissionens arbete är hemligt.
* I EU-kommissionen sitter 25 personer, en från varje land. Varje EU-lands regering väljer vem som ska sitta där. EU-parlamentet måste godkänna varje ny EU-kommissionär.
* EU-kommissionärerna har ansvar för varsitt politiskt område. Markos Kyprianous har t.ex. ansvar för frågor om vård och hälsa. Margot Wallström från Sverige har ansvar för kommunikation.
* 24 000 tjänstemän arbetar för EU-kommissionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

© 2024 Fria.Nu