Fria.Nu

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Benazir Bhutto var ledare för PPP, ett av partierna i opposition i Pakistan. Tidigare hade hon varit premiärminister. Hon lämnade landet för åtta år sedan, när Musharraf tog makten. I oktober kom hon tillbaka för att dela makten med Musharraf. Hon sa att hon skulle göra Pakistan demokratiskt igen. Självmordsbombare försökte döda henne redan första dagen. Hon klarade sig den gången, men 150 andra människor blev dödade.Den 27 december hade Benazir Bhutto ett möte inför valet i staden Rawalpindi. Hon bad myndigheterna att få skydd av polisbilar och skydd mot bomber. Men myndigheterna sa nej.Efter valmötet i Rawalpindi åkte Bhutto iväg i bil. Hon stack upp huvudet genom en lucka i bilens tak och vinkade åt folket. Då blev hon skjuten. Sedan exploderade en stor bomb. Det var mördaren som sprängde sig själv i luften. Flera andra blev också dödade.

Man vet inte riktigt vad Benazir Bhutto dog av. Enligt Pakistans regering dog hon för att hon slog huvudet i ett handtag när hon skulle undvika bomben. Men Bhuttos advokat, Farooq Naik, säger att regeringen ljuger. Han säger att hon hade skott-skador i magen och huvudet. Många säger att det var president Musharrafs fel att Benazir Bhutto blev mördad. Själv sa hon att om hon skulle bli skadad i Pakistan, skulle det vara Musharrafs fel.Al-Qaida har tagit på sig skulden. Pakistans regering säger att Bhutto fick flera varningar om att al-Qaida tänkte döda henne.Tidigare har man bestämt att det ska bli val i Pakistan den 8 januari. Nu vet man inte hur det blir. Några tror att det inte blir något val. De tror att Musharraf tänker fortsätta som diktator. Val-kommissionen vill vänta med valet till slutet av februari. Benazir Bhuttos parti PPP vill ha val den 8 januari, som det var planerat.

PPP har valt en ny ledare. De har valt Bilawal Zardari, Benazir Bhuttos 19-årige son. Före Benazir Bhutto var hennes far partiledare.Bilawal Zardari studerar vid universitetet i Oxford i England. När han är klar med sina studier tänker han återvända till Pakistan och leda partiet på heltid, berättar Ekot.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

© 2023 Fria.Nu