Fria.Nu

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

Iraks före detta diktator Saddam Hussein dömdes till döden i söndags. Högsta domstolen i Bagdad dömde honom att bli hängd som straff för brott mot mänskligheten. Saddam Hussein verkade skakad när domaren sa vilken dom han skulle få, skriver al-Jazeera. Men sedan ropade han Allah är störst! och Länge leve Irak!.

Brottet som han blev dömd för var mordet på 148 människor i staden Dujail år 1982. Domen kommer att överklagas till särskilda domare, som bestämmer om det ska bli en ny rättegång. Det säger chefsåklagaren till al-Jazeera. Om domarna säger nej, måste Saddam Hussein avrättas inom 30 dagar. Han har sagt att han vill bli skjuten, men enligt Iraks lagar måste han hängas.

Även Barzan al-Tikriti och Awad Hamer Al-Bander blev dömda till hängning. al-Tikriti är Saddam Husseins halvbror och har varit chef för Iraks hemliga polis. Awad Hamer Al-Bander har varit Saddams chefs-domare. Taha Yassin Ramdan, före detta vice-president, blev dömd till livstids fängelse. Tre andra personer dömdes till 15 år i fängelse och en lägre tjänsteman i Baath-partiet blev frikänd, berättar al-Jazeera.

Det var utegångsförbud i Bagdad, Diyala och Salahuddin. Ändå samlades människor och visade vad de tyckte. Många shiamuslimer blev glada över domen och hade fest på gatorna. Många sunnimuslimer blev arga. Det var strider mellan sunnimuslimska väpnade grupper och Iraks armé på söndagen.

I hela världen reagerar människor på domen. Hamas i Palestina tycker att den var fel. Fawzi Barhum från Hamas säger till al-Jazeera:– Vi palestinier stöder alla som stöder oss. President Saddam Hussein var en av dem.Saddam Hussein gav pengar till palestinska familjer där någon hade blivit dödad av israelisk militär, berättar al-Jazeera.– Det var ingen rättvis rättegång. De som dömde honom var inblandade i brotten i Abu Ghraib-fängelset och brott i Palestina, sa Barhum.

Kurdo Baksi, svensk-kurdisk författare och debattör, tycker att det var bra att Saddam Hussein blev dömd till döden. Men han är ändå besviken. Han säger till Svenska Dagbladet:– Att gripa Saddam är det bästa USA har gjort i Irak. Därför var det viktigt att snabbt döma honom till döden.Men det gick lite för fort, enligt Baksi. Saddam Hussein dömdes till döden innan alla rättegångarna var över. Han är åtalad för många brott, bland annat morden på 182 000 kurder i slutet på kriget mot Iran 1988.– Nu får folkmordet mot kurderna inte så mycket uppmärksamhet, säger Baksi.

USA:s ambassadör i Irak, Zalmay Khalilzad, är glad över domen. Han säger till Dagens Nyheter att Iraks folk nu kan bygga en bättre framtid.Finland är ordförande-land i EU just nu. Finland säger att EU tycker att det är bra att Saddam Hussein blir dömd för sina brott. Människor i Irak kommer att kunna tala med varandra och hålla fred bättre i framtiden. Men samtidigt ber EU Irak att inte avrätta Saddam Hussein. EU är helt emot dödsstraff, och inte heller Saddam Hussein ska avrättas, säger Finland. Även FN och Amnesty International ber Irak att inte döda Saddam Hussein.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

Åtta EU-länder vill bestämma själva om vården

Ska EU-länder få ha offentlig sjukvård i framtiden? Eller ska företag som konkurrerar sköta all vård? Det diskuterar man i EU-kommissionen och EU-parlamentet. EU-kommissionens verkställande organ håller på att skriva ett förslag till en ny lag, skriver EUobserver.

© 2024 Fria.Nu